Jiří Pospíšil: Postoj Maďarska a Slovenska k zákazu importu ropy z Ruska výrazně ovlivní spolupráci V4

6. května 2022·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Čestmír Strakatý

Jiří Pospíšil. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). Ten v rozhovoru popsal aktuální situaci v Evropském parlamentu. Jaký postup navrhuje Evropská komise v otázce zákazu dovozu ropy a zemního plynu z Ruska, jaké další sankce můžeme čekat? Jak hodnotí postoj Maďarska a Slovenska k Rusku v rámci V4?

Zdá se, že země Evropské unie nejsou stále úplně jednotné v postoji k Rusku a omezení importu plynu a ropy. Europoslanec i tak doufá, že se podaří přijmout co nejtvrdší sankce. Všichni víme, že ty peníze, které posíláme Putinovi, on používá k té hrůzné válce,” říká. Česko zákaz dovozu ropy připouští, ale žádá odklad sankce. Konkrétně premiér Petr Fiala mluví o dvou letech. Za postoj české vlády je Pospíšil nesmírně rád, ale doufá, že lhůta bude co nejkratší. “Pan premiér řekl, ano, že to může být až dva roky, ale v tuto chvíli slyšíme nabídku třeba z Polska, že by nám pomohli. Takže já ty dva roky beru jako nejzazší termín,” uvádí.

Pospíšil ale upozorňuje, že nemůžeme přestat odebírat ropu, aniž bychom měli alternativu. “Já doufám, že pan premiér zváží třeba polskou nabídku. Ta by mohla pomoct okamžitě,” dodal.

Europoslanec doporučuje, aby Česko přestalo ruský plyn z větší části nakupovat již v tomto roce. Podle Evropské komise můžeme snížit odběr dvou třetin ruského plynu a ropa by mohla jít mnohem rychleji. “To už je pro mě velké číslo, protože každý dolar nebo euro, které nepůjdou na východ, má svůj velký význam.” Také doplnil, že bychom se měli soustředit jen na nalezení nových dodavatelů a na alternativní zdroje jako je třeba zelená energie se teď vykašlat.

Postoj Maďarska a Slovenska v otázce dovozu nerostných surovin z Ruska ovlivní spolupráci V4

Vztahy ve V4 jsou v poslední době podle Pospíšila napjaté. “Kvůli maďarskému přístupu ochladly vztahy mezi Polskem a Maďarskem, a to byli největší spojenci na evropské úrovni,” popisuje s tím, že obě země mají k válce na Ukrajině úplně jiný postoj, a to je zásadní problém. Za velmi nešťastné považuje Maďarskou komunikaci s Putinem. “Je trojským koněm v Evropské unii. Opravdu to omezuje spolupráci V4,” doplnil s tím, že ho to překvapuje, jelikož mají také zkušenost se sovětskou okupací. “Proto tomu nerozumím. Putin je nebezpečím pro celou střední Evropu a hlavně pro Maďarsko.”

Zprávy - další články

Doporučujeme