Jan Skopeček: Vláda má ode mě plnou podporu, aby našla další úspory

27. června 2023·Zprávy·Dominika Číčelová

Jan Skopeček (Zdroj: Frekvence 1)

Hostem Čestmíra Strakatého byl v Press klubu Frekvence 1 ekonomický expert ODS a místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček. Co říká o ekonomickém balíčku, úsporách vlády, jeho podpoře v dalších opatřeních a nastavení sociálních dávek, které se musí změnit.

Jan Skopeček v minulosti řekl, že vláda plánovaným zvyšováním daní porušila předvolební slib. Zároveň vidí, jaký je letos rozpočet, jak velký je rozpočet příjmů. Nabízí se otázka, zda koalice neporušila i slib lepšího vládnutí“Hodnotit kroky vlády může někdo jiný. Já jsem přesvědčen, že vláda obstála v řadě věcí, se kterými se setkala ve chvíli, kdy nastoupila v době covidu a v začátcích války na Ukrajině. Vše vedlo k tomu, že celá řada priorit musela být posunuta na pozdější dobu. Ovšem představa, že by předcházející chaotická vláda Andreje Babiše předváděla v důsledku energetické krize lepší výsledky než stávající vláda, to si troufám tvrdit, že by bylo velmi nepravděpodobné. Doufám, že na řadu priorit dojde v druhé polovině volebního období,” říká místopředseda Poslanecké sněmovny.

Klidně budu sbírat nepopulární politické body

Národní rozpočtová rady upozorňovala na to, že číslo 295 miliard nebylo od začátku reálné a pan Skopeček přiznává, že se rozpočet vyvíjí hůře, než jak bylo v plánu“První polovina roku je v rámci plnění vždycky horší než ta nadcházející. Je ovšem zřejmé, že vláda bude muset sáhnout k úsporám už v letošním roce, tzn. že se nemůže spoléhat jen na balíček, který bude účinný až v roce 2024 a 2025. Tím se netajím a říkám to dlouhodobě. Čísla, která máme k dnešnímu dni jsou špatná. Bez aktivního zásahu vlády a aktivních úspor nemůžeme dosáhnout 295 miliard korun,” vysvětluje Jan Skopeček a dodává, že by bylo samozřejmě nejjednodušší přijít s novelou státního rozpočtu, navýšit schodek, schválit to a plán bude v souladu s realitou.“To bych si nepřál. 259 miliardový schodek už je tak extrémně vysoký, že si nedokážu představit, že by měl být ještě dramaticky vyšší. Za mě má vláda plnou podporu, aby našla další úspory a já budu klidně první, kdo tady u vás nebo jinde v médiích sbírat nepopulární politické body za to, že budu hájit další úspory. Ty jsou totiž momentálně nezbytné. Pokud by k nim nedošlo, dopadla by na lidi ekonomická krize ještě hůře, než při letošních úsporách,” říká náš host.

Adresnost sociálních dávek se musí změnit

Pracující lidé se všeobecně ptají, když se vláda snaží brát a zvyšovat příjmy, kde se dá, proč se nějakým způsobem neregulují sociální dávky, kterých mohou mnozí občané zneužívat. “Konsolidační balíček, přestože mně se na něm nelíbí například některé zvyšování daní, tak jsem ochoten pro něj hlasovat. V odpovědi na tuto otázku musím říct, že je více o úsporách než o navýšení příjmu. Nicméně s tímto názorem, že nad sociálním systémem v České republice by se mělo zamyslet, souhlasím. Co se týče adresnosti sociálních dávek, je před námi ještě kus práce. Nedávno jsem byl na schůzce s řediteli pracovních úřadů v Ústeckém kraji a ti mají silné zážitky a zkušenosti se zneužíváním sociálních dávek a debatovali jsme o celé řadě opatření, jak bychom mohli nastavit sociální systém tak, aby pomáhal skutečně těm, kteří to potřebují. Vím, že jsou lidé, kteří se dostali do svízelné situace ne vlastní vinou a pomoc společnosti potřebují. Těm, kteří jen nechtějí pracovat a sociální dávky zneužívají, těm by společnost pomáhat neměla a stojí před námi v tomto ohledu velký kus práce,” uzavírá host Press klubu Frekvence 1 pan Jan Skopeček.

Celý rozhovor najdete zde!

Zprávy - další články

Doporučujeme