Jan Smigmator: Věřím, že český swingař má šanci jednou vyprodat i velkou Carnegie Hall

3. května 2022·Zprávy·Barbora Turková·Luboš Procházka

Zpěvák Jan Smigmátor. (Zdroj: Frekvence 1)

Další Čech, který si zazpívá ve slavné newyorské Carnegie Hall bude Jan Smigmator. Jak se na tuto příležitost těší a jak moc těžké je se do této haly dostat? Jak jako umělec vnímá současnou těžkou dobu? Odpovídá v Press klubu s Lubošem Procházkou zpěvák Jan Smigmator.

Přesně za rok 29. dubna 2023 si český zpěvák Jan Smigmator zazpívá v Carnegie Hall v New Yorku, což je podle jeho slov naprosto neuvěřitelná věc. A není jediná. „Budu mít půjčenou kapelu od Tonyho Bennetta. Jeho čtyři muzikanty, k nim si z Prahy přivezu kamaráda a klavíristu Jana Steinsdörfera, který hrál s Ewou Farnou a nyní vystupuje s Chinaski. I když dělá popmusic, srdcem je to jazzman. Druhým Čechem bude Jan Andr, hráč na varhany. Rád říkám, že na pódiu v New Yorku budeme tři čeští Honzové plus americká jazzová extraliga,” popisuje zpěvák Jan Smigmator.

Tony Bennett v loňském roce odešel do důchodu, protože mu Alzheimerova nemoc velmi komplikuje život. „Když vstoupí na pódiu, zpívá mu to jako kdyby to byl mladý zdravý kluk. Jak říká jeho manželka, na pódiu je to velký Tony Bennett. Když ale sestoupí z pódia, je to starý pán, který má problém s orientaci v prostoru i čase a neví, že na pódiu byl,” svěřil se zpěvák s tím, že Bennett pozvání na vystoupení samozřejmě dostane. Carnegie Hall si své vystupující velmi pečlivě vybírá a sám zpěvák přiznává, že dostat příležitost si zde zazpívat bylo náročné. „Celé jednání trvalo zhruba tři čtvrtě roku a velké díky patří Šárce Vamberové z Ministerstva zahraničí. Už dříve pomohla několika českým muzikantům z klasické hudby dostat se do Carnegie Hall,” popisuje.

Někteří muzikanti odkládali turné i dva roky

Jeho dalším snem je slavnou halu vyprodat. „Nebudu zpívat ve velké síni, ale ani v té nejmenší. Vystoupím v prostřední, která má kapacitu 600 míst. V tomto sále vystupují většinou jazzmani a dělají se tam hodně crossoverové koncerty. Netroufám si hned jít do sálu, který má kapacitu 2 800 míst,” směje se Smigmator s tím, že co není teď, může být klidně za pár let. Ve slavné hale koncertoval dvakrát i Karel Gott, který je Smigmatorův velký vzor. „Na Karla myslím v souvislosti s Carnegie Hall velmi často. Zavzpomínám na něj i na pódiu, protože si to zaslouží.”

Na Karla Gotta zavzpomíná i na vzpomínkových koncertech 19. a 20. června v O2 aréně. „Na své album Murphyho zákon jsem natočil jednu z prvních Karlových nahrávek, slavnou Měsíční řeku. Ta zazní v mém podání s Orchestrem Pavla Větrovce. Společně s Dashou pak zazpíváme duet, který Karel zpíval s Evou Pilarovou Je nebezpečné dotýkat se hvězd. My si na to troufneme,” zve Smigmator.

Zpěvák vyrazil i na české turné s názvem Murphyho zákon. Vidět publikum bez roušek je pro něj krásné. I toto turné bylo z důvodů pandemie několikrát odkládáno. „Někteří muzikanti odkládali turné i dva roky. Situace je velmi nestandardní. Když jsme hráli před covidem třeba v Jablonci nad Nisou, měli jsme naplněnou kapacitu až na 500 míst. Když jsem tam přijeli teď, tak jsme měli polovinu. Není to tím, že by lidé měli menší zájem o kulturu, někteří ale zlenivěli a koukají doma na Netflix,” říká zpěvák. Dříve podle něj lidé kupovali lístky půl roku dopředu, teď si lístky kupují i těsně před vystoupením. „Vědí, že představení bude a nezůstanou jim v lístkách peníze, kdyby se muselo odložit. Jsou zdraví a nemusí být v karanténě. Samozřejmě, že i šetří a čekají, až jim přijdou účty za plyn. První zbytná věc v lidském životě je kultura a pevně doufám, že to přečkáme, protože my se nevzdáme,” slibuje zpěvák Jan Smigmator.

Zprávy - další články

Doporučujeme