Jeden z vojáků začal střílet do vzduchu, protože si spletl kameru se zbraní, popisuje srpen 68 pamětnice

21. srpna 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Srpnové události v pražských ulicích

Česká republika a Slovensko si připomínají 50 let od invaze vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa. Kulaté výročí s sebou přináší i nová svědectví z okupace. 50. výročí si všimla i britská zpravodajská BBC.

V noci ze 20. na 21. srpna 1968 překročilo hranice Československa 250 tisíc vojáků Varšavské smlouvy, kteří měli potlačit pražské jaro, komunismus s lidskou tváří.

První tři dny jsme se spolužáky ze střední školy chodili k tankům a povídali jsme si s vojáky,” uvedla pro BBC učitelka a překladatelka Ivana Doležalová. “Cítili jsme, že se jedná o omyl, a proto jsme se jim to snažili vysvětlit. Bylo to sice naivní, ale bylo nám 19 let a byli jsme v šoku,” vysvětlila.

Přišli jsme k nic na Jungmannovo náměstí a říkali jsme jim, ať jdou domů, že tu žádná kontrarevoluce není, že jsme mírumilovní a nechceme nikomu ublížit,” prozradila učitelka Ivana. “První dny docela naslouchali, ale byli zmatení – není divu, protože jsme měli prázdné ruce, žádné zbraně,” pokračovala. Jejich diskuzi však přerušila střelba do vzduchu od vojáka, který se domníval, že jeden z lidí má místo kamery v rukou zbraň.

Český filmař Filip Remunda, který se jako producent podílel na dokumentárním snímku Okupace 1968, prohlásil, že někteří Rusové stále myslí stejně jako před padesáti lety, což se dozvěděl během příprav dokumentu. “Co mě opravdu překvapilo, byla výpověď ruského vojáka, nynějšího generála, jenž se stále domnívá, že se jednalo o nejúspěšnější vojenskou misi v historii,” uvedl pro BBC Remunda.

Věřil také, že sem přijeli kvůli kontrarevoluci, protože jsme měli sklepy plné zbraní, za což mohli Američané, kteří pronikli do Československa. Věří, že ten moment zabránil vzniku třetí světové války,” pokračoval český filmař.

Takto vypadá perspektiva ruských generálů. Po padesáti letech stále jednají podle sovětského vzorce,” nechápe Remunda.

Ivana Doležalová se ani tak neobává dalšího ruského vlivu, jako toho, že mladá generace nemá tušení, co se před půl stoletím odehrálo. Podle průzkumu totiž nemá ponětí o srpnu 68 téměř polovina mladých Čechů.

Zprávy - další články

Doporučujeme