Jiří Fröhlich: Zálohy se můžou zvýšit až sedminásobně. Jediná rada je, co nejdříve odejít od DPI

10. listopadu 2021·Zprávy·Dominika Číčelová

Jiří Fröhlich. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Romany Navarové v Press klubu Frekvence 1 byl mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich. Hlavním tématem byli dodavatelé poslední instance a přechod k novému dodavateli elektřiny nebo plynu. Jak nejlépe zjistit, který dodavatel bude pro mě ten nejvhodnější? Na co si dát při výběru nového dodavatele pozor? Na co máme právo v případě, že nám chtějí hýbat s fixní cenou uvedenou ve smlouvě? Jak postupovat, když se převod od DPI protáhne, kvůli velké vytíženosti? Jak proces převodu urychlit? A nedá se zvýšení ceny sedminásobně nazývat lichvou?

Jak vybrat nejlepšího nového dodavatele

Nejlepším způsobem, jak srovnat cenu plynu a elektřiny je podle Jiřího Fröhlicha kalkulátor, kde člověk nemusí zadávat žádné osobní údaje, a tím pádem se vyhne nechtěným nabídkám, které by jinak mohly následovat. Je potřeba co nejrychleji přejít od DPI (Dodavatelé poslední instance) k někomu jinému, protože ceny se mohou lišit až o tisíce korun. “V aktuální situaci lidé dostávají vyšší zálohy… Jedné mé známé se vyšplhaly zálohy z 2000 korun na 16 000 korun. Jediná možná rada je, co nejdříve odejít od DPI a uzavřít smlouvu s dodavatelem, který je momentálně na trhu. Ceny se dají srovnat pomocí srovnávačů. Nejlepší je Kalkulátor Eru, který po vás nechce žádné osobní údaje. Dostanete tak přehled, kam jít a koho oslovit. Určitě vše řešte napřímo a vyhněte se prostředníkům a rozhodně neseďte doma a nečekejte, až vám zazvoní telefon a někdo vám dá nabídku,” varuje mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

Všechny firmy, které se přes kalkulátor Eru objeví jsou ověřené a licencované od energetického regulačního úřadu a posílají data o tom, kolik bude stát elektřina.

Na co máme právo

Na místě je rozhodně dotaz, zda je možné, když má někdo ve smlouvě zafixovanou cenu, že v takovém případě, který nastal, fixace padá a dodavatel nám může cenu změnit. “Samozřejmě platí okamžik podepsání smlouvy a toho jaké v té době byly sjednány obchodní podmínky. Pokud tedy dodavatel změní všeobecné obchodní podmínky, ale vy jste smlouvu podepsali například 1. ledna 2019, tak to neznamená, že se změnil váš souhlas, a že souhlasíte s podmínkami, které byly změněny. To je právní nesmysl. V takovém případě radím obrátit se na Energetický regulační úřad a mimosoudně bych to za jejich pomoci řešil,” doporučuje Fröhlich každému, kdo se do takové situace dostal, nebo dostane.

Není čas ztrácet čas

Problém při co nejrychlejším převodu nastává v tom, že kvůli momentální vytíženosti trvá převod velice dlouho. “Je pravda, že jsem šel nedávno po ulici a před jednou nejmenovanou společností dodávající elektřinu a plyn byla fronta jako na banány v roce 1988. Je to složitá situace. Určitě se dá dohodnout s konkrétní společností. Menší a seriózní dodavatelé jsou o něco pružnější. Nedokážu na tento problém konkrétně poradit, snad jenom vybrat si takového dodavatele, který mi garantuje, že alespoň už další zálohy budu platit jemu. Jde o neskutečnou výši záloh, která může narůst až sedminásobně u DPI,říká mluvčí České obchodní inspekce.

Další doporučení, které jsme od Jiřího Fröhlicha dostali, je fotodokumentace aktuálního stavu plynoměrů a elektroměrů.

Klikni pro:

Srovnání cen plynu

Klikni pro:

Srovnání cen elektřiny

 

Poslechněte si rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme