Josef Středula: Český občan je sužován inflací a vláda s tím nic nedělala. Teď za to bude trestat důchodce

27. února 2023·Zprávy·Barbora Turková

Josef Středula (Foto: Frekvence 1)

Velmi ostrý a otevřený byl v Press klubu předseda České konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula, který se pustil do vlády Petr Fialy. Co podle něj vláda udělala špatně a co se ještě může stát?

Vláda schválila snížení valorizaci důchodů. A to i přesto, že ještě v listopadu premiér Petr Fiala sliboval, že to neudělá a neměla to ani v programovém prohlášení. „Tím, co udělali, naštvali opravdu hodně lidí. Vypadá to, jako by se vláda rozhodla podpořit velmi výrazným způsobem opozici. Když se mě někdo ptá, jakou bych si přál vládu, tak odpovídám, že moudrou. Tohle ale rozhodně není moudrý krok a vypadá to, že před volbami voliče lakují nepravdami. V této chvíli ukázali, že jedna věc je, co říkají a druhá, co dělají. My jsme řekli, že si myslíme, že je to protiústavní krok a že vláda za své chyby, které provádí v oblasti veřejných financí, trestá důchodce. A není pro to žádný důvod,”  staví se ke kroku vlády Středula. I když podle Středuly o inflaci vláda věděla, tak se na to z jeho pohledu vykašlala. „Český občan je sužován inflací a vláda s tím nic nedělá. A teď za to chce potrestat důchodce,“ komentuje předseda.

Princip je najít peníze pro důchodce. Středula souhlasí s tím, že valorizace je správná. „Mělo by to být i u dalších skupin, třeba u rodičovského příspěvku. Inflace zhodnocuje finanční prostředky. Vládní ODS spolu s ANO a SPD za minulého funkčního období vlády za premiéra Babiše schválila zrušení superhrubé mzdy, sáhli do majetkových daní a tímto způsobem vyletěla částka vyšší než 200 miliard korun. To mělo fatální dopad na veřejné finance, které taky mohly být použity na důchody. Nyní vláda přišla s tím, že snížila sociální pojištění na straně zaměstnavatele u zkrácených úvazků a připravila důchodový systém o zhruba 10 miliard korun. Valorizace měla být okolo 15 miliard, což by byly dvě třetiny teoretického přidání. Nevidím důvod, aby se snižovala kupní síla a ještě se ukazovalo na důchodce, že za to můžou.Mohou za to obě vlády a měly by tu zodpovědnost lidem říct, omluvit se jim a vyplatit jim to. Jestliže něco dělají, tak radikalizují společnost,“ rozčiluje se Středula.

Vláda by měla chránit lidi a firmy

Předseda ČMKOS po vládě žádá normální dialog. „Může nastat radikalizace, jak politická, tak ta občanská. Je to chyba vlády, a ne občanů či důchodů. Ve chvíli, kdy si nesáhla na své platy a tváří se, že jsou menší skupinou občanů a že to nebude stát tolik. To je úplné pohrdání. Průměrný důchod je 20 tisíc, to opravdu není hodně a přibližně dvě třetiny nemají ani tento průměr,” komentuje Středula, který si myslí, že je velmi radikální a klidně tak může nastat i generální stávka, tak jako tomu třeba bylo ve Francii.

To samé ostatně kritizovali i zástupci hnutí ANO, protože to půjde bez jakéhokoliv připomínání do čtení, kde nebude moc prostoru pro komunikaci a nějaké případné připomínky. „Vláda ukazuje, že jim je život občanů jedno a důležitější je pro ně jen jejich komfort a ne těch, kteří platí daně. Je to pro mě na hranici pohrdání, nerespektování zákonů, ohýbání legislativního procesu a komunikace, že za to mohou senioři. Vláda má zodpovědnost a zákon o ceny tvorbě potravin a může to udělat. Ve Francii si na to dali pozor a mají trojnásobně nižší inflaci než Česká republika. V médiích se mluví o tom, že inflace se letos sníží a lidé si myslí, že se sníží ceny, ale to není pravda. Inflace za dva roky, tedy do konce letošního roku, nebude nižší, ale bude asi o 27% vyšší. Ať vláda chrání lidi, firmy, jinak z toho může být opravdu velký poprask,” uzavírá předseda Josef Středula.

Zprávy - další články

Doporučujeme