Josef Středula: Vláda vůbec netuší, jak lidé v Česku žijí a jaké jsou náklady na běžný život

28. listopadu 2023·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Josef Středula (Foto: Frekvence 1)

Česko má za sebou velkou protestní akci, některé odhady mluvily o tom, že mělo jít o největší stávkovou akci v polistopadové historii země. Zda-li se tato očekávání naplnila, zda akce splnila svůj účel, to nám prozradil v Press klubu předseda největší odborové centrály Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Do pondělních demonstrací se podle Středuly odhadem zapojil jeden milion lidí. Podle ekonoma Lukáše Kovandy připravila pondělní stávka Českou republiku o miliardy korun a stát přijde o vyšší stovky milionů korun na daních a odvodech. Také premiér Petr Fiala se k tomu vyjádřil tak, že stávce nerozumí, že letos s odboráři seděl, jednal už pětkrát a jeho ministři s odbory jednají na měsíční bázi. Jak toto vnímá předseda ČMKOS? “Je to tak, že se sejdete ve stejné místnosti a řeknete: Pane ministře, máme tuto připomínku, toto je špatně, toto změňte a vláda nebo představitelé řeknou, například když je tam sám ministr: To nemůžu sám, to musím s K5. Druhá varianta je: My zvážíme a potom dáme rozhodnutí. To není hledání kompromisu ani sociální dialog. To je pouze monolog jednoho s druhým. To je to, co říkáme, že je špatně,” popsal problém a dodal, že pochybuje, že by stávkou došlo k nějaké škodě. “Ti, co stávkovali, se zároveň dohodli, že deficit, který vznikl, si nadpracují… My se k zaměstnavatelům chováme velmi slušně a v tomto případě nastal zvláštní paradox pro mnohé. To je ten, že nás zaměstnavatelé v tomto podporovali.”

V mladoboleslavské Škodovce se do stávky mělo zapojit asi osm tisíc pracovníků. Jaké důvody měli poměrně dobře placení zaměstnanci s mnoha výhodami nejznámější automobilky v Česku? “Právě, že ti dobře placení zaměstnanci přišli kvůli neschopnosti vlády řešit inflaci, dnes už o více než 30 procent svých příjmů, protože inflace to znehodnotila. Vláda s tím nic nedělá a drahota roste naprosto šíleným způsobem. Do toho vláda na rozdíl od Německa, kde vláda podporuje příspěvkem na obnovitelné zdroje energie občany a firmy, přenese 53 miliard přímo na spotřebitele. Kvůli tomu se zvednou ceny o skoro dva procentní body. To je prostě úplně jiný přístup a oni si to uvědomí velmi dobře, jakým způsobem právě ty jejich vyšší příjmy padly. Vláda to dokonce propsala do makroekonomické predikce Ministerstva financí, kde zcela jednoznačně napsala, že se ve svých úrovních výdělků vracíme do roku 2017 a nemá náhodou dělat všechno pro to, ať země bohatne? V tomto případě dělá přesně pravý opak, dodal Středula.

Co ukázala pondělní stávka?

Podle Středuly byla pondělní stávka výstražnou akcí. “Ukázala na to, že to co říkáme, tak za tím skutečně lidi stojí. Bylo by velmi dobře, abychom se sešli s K5, nebo vládou a začali tyto věci řešit. To není jen náš názor. Je to názor zaměstnavatelů v oblasti energií a myslím si, že toto by byla nejlepší reakce. Co se týče toho, že lidé mají různé názory, tak ano, celá řada dalších členů má názor, že by byla správná generální stávka, ale my si myslíme, že je nutné dát prostor k dalšímu jednání a věřím tomu, že k němu dojde,” uvedl.

Podle předsedy místo toho, aby vláda hledala řešení, jak pomoci lidem, tak jim peníze sebere. “Psala mi jedna paní, která dělá 45 let kuchařku a má 23 500 korun hrubého. Já nevím, jestli si to umí někdo z vládních představitelů, poslanců a senátorů představit, že toto je příjem člověka, který musí vyžít při obrovských cenách, které v současnosti jsou, z této výplaty. A ještě k tomu zajede pan premiér do Německa, dělá kontrolní nákup a s velkým překvapením zjistí, že tam mají nižší ceny za potraviny. To mají přitom trojnásobně vyšší mzdy. Myslím si, že to jsou věci, kde ukazují, že vůbec neví, jak tady lidé žijí. Netuší jaké jsou náklady na běžný život a místo toho, aby lidem začali intenzivně pomáhat, tak se tváří, že to, že se jim bude snižovat životní standard, je správná cesta. Ne, není,” upozorňuje Středula.

Kritici pondělních protestů říkají, že odbory využívají vlnu nespokojenosti k tomu, aby se Středula znovu dostal do popředí po předchozích ne příliš úspěšných demonstracích či prezidentské volbě. “Kdybych někam kandidoval, tak by to asi byla pravdivá informace a byl by to důvod. Ale nikam nekandiduju, kandidovat nehodlám.”

Je ještě ve hře generální stávka?

Sám předseda ČMKOS by se chtěl generální stávce vyhnout. “Uvažuji primárně o tom, kdy vláda řekne, že si sedneme za jednací stůl. To považuji za to nejdůležitější. Pokud to vláda neučiní, tak v tom případě otevře dveře i k takovým akcím,” uvedl v závěru rozhovoru předseda největší odborové centrály v Česku.

Poslechněte si rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme