Karel Havlíček: Pro většinu bude rok náročný. Žně budou mít v oblasti finančnictví, energetiky a zbrojní průmysl

4. ledna 2024·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Karel Havlíček. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl místopředseda opozičního hnutí ANO a stínový předseda vlády Karel Havlíček. V rozhovoru prozradil, jak vnímá aktuální situaci v České republice, jaký bude rok 2024? Co si myslí o možné korespondenční volbě v budoucnu a je Česko připraveno na přijetí eura?

V roce 2025 by mohli Češi v zahraničí poprvé u voleb do Sněmovny využít korespondenční volbu. Návrh koaličních poslanců ve středu podpořila vláda. Hnutí ANO a SPD jsou proti a tvrdí, že tímto bude ohrožena demokracie a že je zákon v rozporu s ústavním pravidlem. Vládu tak podle Havlíčka čeká tvrdé období restrikcí. Uděláme všechno pro to, abychom tomu zabránili. Je to účelový zákon, jehož jediným cílem je, aby se tato vláda udržela nad vodou. Principiálně je pro mě nepřijatelné to, že se upřednostňuje komfort jednoho na úkor absolutní svobody volby toho druhého, protože plentou máte absolutní volnost a jste neovlivnitelní v danou chvíli. Druhá věc je ta, že vůbec nechápu, že se v současné době zvyšuje komfort těm, kteří žijí třeba několik let, nebo i desítek let v zahraničí a Českou republiku vnímají prostřednictvím internetu, sociálních sítí. To je nevysvětlitelné,” uvedl místopředseda hnutí ANO.

Premiér Petr Fiala (ODS) občany v projevu ujišťoval, že to nejhorší má Česko za sebou. S čímž Havlíček souhlasí a dodává, že horší už to prakticky být nemůže. To, co se podařilo této vládě v letech 2022 a 2023, kdy nás posunula na samotné hospodářské dno Evropské unie. Logicky ten rok bude o něco hospodářsky lepší, ale chlubit se tím, že inflace bude “pouze” tři procenta a že jsme ze všeho venku. To je něco neuvěřitelného.Také uvedl, že nákup v zahraničí s Nutellou ukázal, že premiér je odtržený od světa běžných lidí a neví, jak žijí. Připadá mi jak profesor, který se vrátil po dvou letech z nějaké zahraniční stáže, vylezl na letiště a všemu se trošku diví,” dodal s tím, že jeho tým se ho snaží realitě přiblížit, ale spíše to pak působí komicky.

Budeme si opasky v roce 2024 utahovat všichni stejně, nebo někteří více?

V otázce, o kolik si přitáhneme každý opasek, záleží podle Havlíčka na tom, jakou má kdo práci. Ti, kteří pracují ve sféře finančnictví, energetiky, zbrojařského průmyslu, tak budou mít díky vládě opět žně. Pokud někdo pracuje v jiné sféře, tak to už tak zajímavé pro ně nebude. Pro většinu obyvatel to bude velmi náročný rok a jakkoliv se bude vláda snažit ukazovat papírově, že už je to lepší, tak logicky ve smyslu, kolik těm lidem zbyde v peněženkách, to bude nepochybně horší,” dodal.

“Na euro nejsme připraveni.”

Prezident Petr Pavel v novoročním projevu uvedl, že by se Česko mělo postupně začít připravovat na přijetí eura. S tím Havlíček razantně nesouhlasí. Nejsme připraveni. Za prvé to technicky není možné, protože nejsou splněná tzv. Maastrichtská kritéria a za b jsem přesvědčen, že tato vláda k tomu nemá žádný mandát. Tato vláda nebyla zvolena s programem takovým, že by chtěla zavést euro. Buď by musela vypsat nové volby, nebo by muselo být vypsáno referendum,” popsal.

Pokud by k tomu došlo, ztratili bychom podle místopředsedy klíčový nástroj ovlivňování české ekonomiky. A to měnovou politiku. To znamená možnost pracovat s kurzem, případně úrokovými sazbami. Stali bychom se okamžitě součástí evropského stabilizačního mechanismu. Což by znamenalo, že bychom museli vytvořit závazek ve výši až 250 miliard korun pro země, které jsou na tom nedobře v rámci EU a je třeba si uvědomit, že by to s velkou pravděpodobností mělo negativní dopad na sociálně slabší vrstvy obyvatel, protože by stouply ceny služeb,” uvedl v závěru rozhovoru Karel Havlíček.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme