Kurátoři muzea dopředu zaplatili umělci téměř dva miliony. Ten jim na oplátku poslal dva prázdné rámy

3. října 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Dánský umělec Jens Haaning předvedl něco dosud nevídaného. Muzeum moderního umění v Aalborgu mu dalo 534 000 dánských korun, v přepočtu 1,8 milionu korun. To chtělo, aby vytvořil znovu svá předchozí díla. Bohužel to, co následovalo, opravdu nikdo nečekal. Místo skvostů na zaměstnance čekaly jen prázdná, zarámovaná plátna. Umělec jakoukoli spekulaci o jeho díle odmítá. Informoval o tom server BBC.

Jens Haaning si od dánského muzea půjčil vysokou finanční částku, aby vytvořil opět svá předchozí dvě díla. Autorova práce měla nést název Průměrný dánský roční příjemPrůměrný rakouský roční příjem a měla se skládat z bankovek zasazených do obrazu. Jenže po rozbalení se kurátoři muzea nestačili divit.

Když otevřeli balík, který jim Jens zaslal, měli před sebou sice dvě plátna zasazená do rámu, ale obě byla prázdná. Haaning nám poslal mail, ve kterém nás informoval, že mu přišlo zajímavější udělat nové dílo. A to se prý jmenuje Sbal prachy a vypadni,” popsal pro server ředitel muzea Lasse Andersson.

View this post on Instagram

A post shared by Sam Lades (@samlades)

Instituce teď doufá, že muž bude loajální a vrátí peníze nejpozději do konce výstavy. Tedy do 14. ledna 2022. “Nejsme bohaté muzeum. Doufáme, že nám peníze vrátí zpět,” dodal ředitel. Umělec odmítá cokoli vracet. “Samozřejmě nebudu nic vracet. Umělecká práce je to, že jsem vzal peníze a nevrátím je,” uvedl Jens. Peníze ale neměly sloužit jako honorář, nýbrž se jednalo o zápůjčku a muzeum se může po skončení výstavy právně bránit.

Zprávy - další články

Doporučujeme