Kuřecí maso ze šarže se salmonelou se dostalo do 16 zařízení

1. března 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto.

Polské kuřecí maso ze šarže s bakterií salmonely se z lounské firmy dostalo asi do 16 provozoven, převážně do jídelen. Firma nyní ve spolupráci s veterináři situaci monitoruje a maso od zákazníků stahuje zpět, řekl v pátek ČTK majitel firmy Petr Novotný - Gastroplus Louny, v jejíž velkoobchodním skladu veterináři salmonelu objevili.

“Jednalo se asi o 16 organizací, kam se zaslala zmíněná dodávka. Tyto organizace jsou vesměs jídelny, které maso tepelně zpracovávají, a tudíž se riziko zdravotních problémů velice eliminuje. Tím však nechci celou věc v žádném případě bagatelizovat a musíme všemi silami zabránit, aby k těmto excesům nedocházelo a nebylo ohroženo zdraví našich občanů,” uvedl Petr Novotný.

Upřesnil, že rozbor na salmonelu byl proveden z mražených kuřecích stehen kalibru 22 gramů o celkové váze 190 kilogramů.“Jelikož byla ten den zpracovávaná drůbež i s jinou šarží, bylo vydáno opatření o zastavení i jiných šarží o celkové váze 1200 kilogramů, kde by mohlo být riziko kontaminace,” uvedl majitel firmy.

Celá dodávka kuřecích stehen byla podle něj zablokována, celkem šlo o 4800 kilogramů. Jsou prováděny další rozbory ostatních šarží, aby se k zákazníkům nic závadného nedostalo. Problematická dodávka je uskladněna odděleně.

“Ostatní kuřecí sortiment i ostatní kuřecí stehna od jiných dodavatelů jsou nezávadná a prošla laboratorními testy,” doplnil Novotný. Už ve čtvrtek Novotný ČTK řekl, že s dodavatelem spolupracuje dlouhodobě a potíže se vyskytly poprvé, ve spolupráci tak zřejmě bude pokračovat.

Kontaminovaného masa může být více, stejná šarže šla i do Královéhradeckého, ZlínskéhoOlomouckého kraje. Zboží vyrobila polská firma Inter-Natural 2000.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme