Lhali nám! V Londýně demonstrovalo 3000 lidí za návrat Británie do Evropské unie

24. září 2023·Zprávy·ČTK

Brexit (Foto: Depositphotos)

Moře modrých a žlutých barev dnes zaplavilo centrum Londýna, kde tisíce demonstrantů požadovaly opětovné přistoupení Británie k Evropské unii. Národní pochod za znovupřipojení přilákal zhruba 3000 lidí, kteří prošli trasu od londýnského hotelu Hilton na Parliament Square. V cíli pochodu vystoupila řada řečníků, včetně bývalého belgického premiéra Guye Verhofstadta či britské aktivistky a přední zastánkyně setrvání Británie v EU Giny Millerové. Informoval o tom britský server Independent.

Myslím, že všichni mladí i staří dobře vidí, že je to katastrofa,řekl třiadvacetiletý Eric Stock ze severního Londýna, od hlavy až k patě natřený modrou barvou.Z demokracie už nám toho mnoho nezbylo. Vyjít do ulic je jedním z mála majáků demokracie, které nám zbývají,” dodal.

Ceira Sergeantová vede mládežnické křídlo hnutí za znovupřipojení k EU a v roce 2016, kdy se konalo referendum o brexitu, nemohla kvůli nízkému věku ještě hlasovat. “Pevně věřím, že se za mého života do EU vrátíme. Za poslední rok se toto hnutí exponenciálně rozrostlo,” říká. “Všichni, kdo jsou u moci, se musí probrat a vnímat, co chtějí především mladí lidé.”

Jde o druhý ročník pochodu – ačkoli se letošní akce rozbíhala pozvolna, za slunečného počasí lidí v davu přibývalo podobně jako loni, kdy se nakonec také zapojily tisíce lidí. Účastníci pochodu chtějí v první řadě vrátit na pořad dne otázku opětovného přistoupení k EU.

Devětadvacetiletá Madeleina Kayová v úvodu pochodu řekla, že po referendu o brexitu v roce 2016 si její země prošla “temnou změnou”. Kayová, která v roce 2018 získala od nadace Schwarzkopf ocenění Mladý Evropan roku, říká: “Byla jsem velmi zklamaná, měla jsem pocit, že je to úplně jiná země. Ale jediní lidé, na které se zlobím, jsou politici, protože nám lhali.”

“Opětovné připojení bude během na dlouhou trať, ale mladší lidé hlasovali pro setrvání v EU, a to je naše budoucnost.”

Zprávy - další články

Doporučujeme