Lukáš Kovanda: Jak je na tom česká ekonomika poznáme až tehdy, až skončí podpůrná opatření

27. srpna 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ekonom Lukáš Kovanda. (Foto: ČTK)

Koronavirová krize zasáhla celý svět v řadě oblastí a stále ještě není jasné, jak se celá pandemie podepíše na světových ekonomikách. Ta česká si zatím vede překvapivě dobře. Jásot by ale podle odborníků byl zatím předčasný. K tématu se v pořadu Press klub na Frekvenci 1 vyjádřil ekonom Lukáš Kovanda. 

Koronavirová krize zasáhla více či méně prakticky každého z nás. Ještě před pár měsíci se celá republika kromě nového viru obávala také ekonomických dopadů, které pandemie bude mít. A zdálo se, že to opravdu nebude žádná legrace. Česká republika si ovšem zatím vede překvapivě dobře.

“Dopady koronavirové krize jsou mnohem slabší, než takřka všichni na jaře očekávali. Očekával se pokles cen nemovitostí, tlak na pokles cen automobilů, ale ta poptávka je nyní vládními opatřeními držena na silné úrovni, a my dosud opíráme ekonomiku o dluhovou berličku,” vysvětlil v pořadu Press klub na Frekvenci 1 hlavní ekonom Trinity Bank a člen Národní ekonomické rady vlády Lukáš Kovanda.

“Stav ekonomiky poznáme, teprve až tuto dluhovou berličku – to jsou různá opatření typu program antivirus, ošetřovného, odkladu splátek úvěrů a tak dále – teprve až všechna tato opatření skončí, my budeme vědět, jak si ekonomika stojí,” popsal Kovanda.

“Zda se jí podlomí kolena bez té berličky, zda upadne, nebo zda zůstane stát či dokonce bude v mírném poklusu. To nevíme. Jestliže by ale upadla a vážně se zranila, tak si nedovedu představit, že by se to neprojevilo i na automobilovém trhu, protože v takovém případě by dramaticky narostla míra nezaměstnanosti no a kdo by ta auta kupoval,” myslí si ekonom.

Zprávy - další články

Doporučujeme