Lukáš Kovanda: Letos to budou nejdražší Vánoce v historii České republiky

7. prosince 2023·Zprávy·Dominika Číčelová·Romana Navarová

Ekonom Lukáš Kovanda. (Foto: Frekvence 1)

Vánoce, Vánoce přicházejí! Blíží se čas, který, jako každý rok, provětrá peněženky a účty českým domácnostem. Podle hosta Romany Navarové, ekonoma Lukáše Kovandy, utratí za Vánoce rodiny stejné peníze jako loni, nicméně zboží za to nakoupí mnohem méně. Dále poradil, na co si mají dávat při nákupech lidé pozor, jak mohou ušetřit a jaké jsou vyhlídky ohledně hypoték do příštích let.

Blíží se Vánoce, a tak je nasnadě otázka, kolik za ně letos utratíme. Útrata na domácnost bude lehce přesahovat 13 tisíc korun. Bude teda srovnatelná s loňskou útratou. Češi dohromady zaplatí za dárky, jídlo, výzdobu atd. cca 65 miliard korun. Materiálně toho však za stejné peníze jako loni budou mít méně z důvodu dalšího inflačního nášupu. Tato inflace se nutně promítne do cen. Bude se jednat o nejdražší Vánoce v historii České republiky. Skok ale už nebude takový jako mezi předloňskými a loňskými Vánocemi. Nicméně 20 až 25 procent domácností je už vyždímaných mimořádnými inflacemi. Tito lidé budou mít velmi chudé Vánoce,” konstatuje Kovanda. Konkrétně štědrovečerní večeře nás tento rok vyjde o 5 až 10 procent dráž. “Ceny kapra jsou srovnatelné, brambory podražily, ale například majonéza je zase o něco levnější. Dále jsou levnější vejce, máslo, pekárenské výrobky a maso s výjimkou vepřového. Je ale možné, že si obchodníci budou chtít na vánoční vlně namastit kapsu. Lidi by proto měli být v předvánočním čase velice obezřetní,” varuje ekonom.

Poslední dobou zní ekonomickým světem pojem smrskflace. Tento volně přeložený pojem značí smrskávání, kdy cena výrobku (například čokoládové tyčinky) zůstává stejná, ale zmenší se gramáž. Za stejnou cenu tedy dostáváme méně zboží. Plus se snižuje kvalita zboží, čehož si zákazník v obchodě nevšimne. Na to by si lidé měli dát pozor, protože tyto triky budou obchodníci zkoušet,” vysvětluje Kovanda.

Ceny svařáku jsou letos nehorázné

Když vyrazíme na vánoční trhy, všimneme si, že nastalo rapidní zdražení klasického zboží, jako jsou svařáky. atd. Náš host považuje letošní ceny za nehorázné. “Divím se, že to vůbec někdo chce kupovat. Kdo kupuje, je to jeho věc.” Ušetřit se dá podle pana Kovandy tak, že si toho co nejvíc člověk připraví doma. Čím více jídla si připravíme doma, tím získáme jednak kvalitnější potraviny a získáme je i levněji. Vyplatí se investovat čas, ale záleží na každém z nás, jak vedeme svou domácnost.”

Obchodní řetězce si z vlády udělaly dobrý den

Vzhledem k růstu energií po novém roce potraviny opět zdraží. Tímto se stávají “vítězem” obchodní řetězce. “Vzpomeňme si, co naslibovaly i panu premiérovi, který oznámil na přelomu léta a podzimu, že řetězce promítnou do cen snížení daně z přidané hodnoty potravin z 15 na 12 procent. Řetězce to slíbily, vláda jim uvěřila, prosadila konsolidační balíček a najednou řetězce vyrukovaly s tím, že nezlevní, i když to slibovaly, navíc naopak ještě zdraží. Říkají něco úplně jiného než před měsícem. Z vlády si udělaly dobrý den. Před tím jsem já i kolegové ekonomové varovali,” konstatuje ekonom.

Budoucnost vidí Lukáš Kovanda v obchodech, které cílí na nižší ceny. “Přibližně 20 procent domácností už nemají kde brát a uchylují se k nákupu ve velice levných výprodejových obchodech, chodí v hypermarketech do sekcí, kde jsou akce. Bohužel se to pak dostává i do fáze, kdy především senioři, konzumují již prošlé zboží, aby ušetřili,” říká host Press klubu Frekvence 1.

Na závěr zmínil, že díky postupně snižující se inflaci budou klesat úrokové sazby a v roce 2025 by se mělo opět začít vyplácet vzít si hypotéku. 

Celý rozhovor najdete zde

 

Zprávy - další články

Doporučujeme