Martin Haluzík: Pokud budete diabetes ignorovat, počítejte s komplikacemi

13. června 2022·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Bára Nesvadbová

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Hostem Press klubu na Frekvenci 1 byl lékař, diabetolog Martin Haluzík. Je diabetes vyléčtelná choroba? Jakou roli v předtransplantačním vyšetření slinivky hraje psychologická pomoc? Je čatější cukrovka prvního nebo druhého typu? Jaký je vvoj léžby diabetu? To prozradil v rozhovoru.

“Jsou dva typy diabetu. Častěji se setkáváme s cukrovkou druhého typu. To je onemocnění lidí středního nebo staršího věku. Ale také může být velmi závažná. Vyskytuje se u 95 % případů,” popisuje Haluzík. Cukrovka prvního typu se pak vyskytuje v dětství nebo v mládí.“Tu je potřeba od začátku léčit inzulínem. Toto onemocnění je pro pacienty už od začátku velmi složité, i když dneska máme spoustu moderních technologií, které ji pomáhají zvládnout,” dodal.

Diabetes je pouze léčitelnou chorobou. “Cukrovku prvního typu umíme vyléčit transplantací slinivky břišní nebo ostrůvku Langerhansovy slinivky břišní. I tak pacienti musí brát léky, tzv. imunosupresiva na utlumení imunity. Takže se nedá říct, že bychom cukrovku dokázali úplně vyléčit.”

Psychologická pomoc je před transplantací důležitá

Haluzík pracuje v jedné z nejprestižnějších českých nemocnic, v IKEMu. Jak sehraný musí být tým lékaů při tak závažné operaci, jako je transplantace slinivky. “Musí být mimořádně sehraný a není to jen tým lékařů. Ti lidé, kteří tam hrají velmi důležitou roli jsou také například transplantační koordinátoři, sestřičky, všichni, kdo se na tom spolupodílejí. Je to opravdu tým, který čítá několik desítek lidí a musím říct,” říká s tím, že v IKEMu pracuje již pátým rokem.

Důležitou součástí předtransplantačního vyšetření je i psychologická pomoc v podobě psychologického vyšetření. “Snažíme se pacientům podrobně vysvětlit, co všechno léčba obnáší. Co od ní mohou očekávat, co nemohou a samozřejmě často přijde řeč i na hlubší úvahy o tom, že potom má v těle orgán někoho jiného. Ale myslím si, že u většiny pacientů převládá naděje, že se jim život výrazně zlepší,” popisuje lékař. Naprosto zásadní je podle nej motivovat také rodinu.

Diabetes druhého typu v Česku převažuje

Cukrovka druhého typu je v Česku daleko častější, ale také ji může pacient výrazně ovlivnit sám. “Je to onemocnění souvísející s životním stylem, obezitou, nedostatkem fyzické akrtivity, s nezdravou dietou,” uvádí s tím, že pokud má diabetes muž, tak se často lékaři domlouvají s jeho manželkou, protože ta má velký vliv na jeho životosprávu. “Když se domluvíme s manželkou, tak ve většině případů to dokážeme velmi výrazně vylepšit,” doplnil Haluzík.

Diabetes si bohužel může člověk i vypěstovat. “Jde to velmi snadno. Právě tím, když žijete nezdravě, jste hodně vystaveni stresu, přibíráte, máte obezitu, málo se pohybujete a ještě máte smůlu, že máte geny, které k té cukrovce vedou,” uvádí.

Právě cukrovka je poměrně výrazně dědičným onemocněním. Zejména ta druhého typu. U ní nepochybně hraje důležitou úlohu epigenetika. “Je to kombinace epigenetiky a působení prostředí, protože nesprávné životní návyky hodně ovlivňuje to, jak na nás působí rodina, rodiče, jaké návyky získáme v dětství,” vysvětluje lékař.

Diabetes neignorujte, hrozí vám komplikace!

Pokud člověk diabetes ignoruje a nehodlá jej léčit, musí počítat s komplikacemi. “Cukrovka vede ke zrychlení aterosklerózy, ucpávání tepen. Takže jsou tam komplikace jako srdeční infartk, střední mozkové příhody. Ta pravděpodobnost je zvýšena několikanásobně a další skupina komplikací je poškození kapilár, a to vede právě k poškození ledvin. Vlastně 50 % pacientů, kterým selhaly ledviny, tak mají cukrovku, poškození zraku a diabetickou neuropatii, což je poškození nervů.”

Léčba cukrovky výrazně pokročila. “Máme nové léky, které dokáži velmi výrazně zlepšit cukrovku a především předejít komplikacím… Dnes máme léky, které cukrovku nejenom léčí, ale ještě dokáží předejít právě infarktu, zánětu ledniny, a to je velká změna a naděje pro pacienty,” doplnil Haluzík.

Zprávy - další články

Doporučujeme