Maso dodané do Chlumce n.C. nebylo zdravotně závadné, tvrdí firma

11. dubna 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto.

Firma Bidfood Czech Republic, do jejíhož skladu v Chlumci nad Cidlinou putovala jedna ze dvou zásilek kuřecího masa z Polska se salmonelou, uvedla, že nejde o zdravotně závadnou potravinu. K tomuto názoru došla na základě legislativy Evropské unie. Firma to uvedla ve vyjádření pro ČTK.

Zástupci firmy tvrdí, že je nepřípustná v čerstvém drůbežím mase přítomnost salmonelly typhimurium a salmonelly enteritidis. “V daném výrobku byla však prokázána salmonella infantis, která je z výše uvedené legislativy přípustná. Z toho vyplývá, že tato zásilka z hlediska zdravotní nezávadnosti vyhovuje legislativě evropského společenství,” uvedla společnost v tiskovém prohlášení. Veterináři ale přesný název bakterie neuvedli.

Přesto, jak uvedl za firmu Tomáš Potůček, Bidfood své odběratele upozornil a nabídl jim možnost vrácení dodávky masa, v případě, že si ji například zmrazili.

300kilogramová zásilka z Polska

Do skladu firmy v Chlumci nad Cidlinou na Hradecku přišla od polského výrobce 28. března 300kilogramová zásilka kuřecích prsních řízků bez kosti a bez kůže s datem použitelnosti 3. dubna 2019. Firma uvedla, že v ten den veterináři odebrali vzorky masa. Den po uplynutí data použitelnosti obdržela společnost Bidfood prostřednictvím datové schránky od veterinářů výzvu k doložení sledovatelnosti zásilky kuřecího masa. Firma tedy podle pokynu do 9. dubna doložila doklady o nákupu a další distribuci.

“Vzhledem k prošlému datu spotřeby v našich skladech maso ze zmíněné zásilky není a podle našich informací se nevyskytuje ani u našich odběratelů. Vše bylo spotřebováno před uplynutím data spotřeby. Naše společnost a ani naši odběratelé nemají informace o jakýchkoli zdravotních potížích konečných spotřebitelů,” uvedl Potůček.

Část skončila v Hradci

Do Česka se podle veterinářů v poslední době dostaly dvě zásilky kuřecího masa z Polska se salmonelou, dohromady vážily 540 kilogramů. Část masa se snědla, část veterináři dohledali. Druhá zásilka kuřecích chlazených čtvrtek podle veterinářů putovala do Hradce Králové a dostala se poté do stravovacích zařízení v Pardubicích. Státní veterinární správa dnes uvedla, že nemá žádnou informaci o tom, že by v souvislosti s konzumací uvedeného masa měl někdo ze spotřebitelů zdravotní problémy.

V minulém týdnu informovali veterináři o jiné půltunové zásilce řízků z Polska se salmonelou. Maso z ní se dostalo hlavně do stravovacích zařízení.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme