Michal Ihnát: PIN je naše zlato. Pokud ho dáte, porušujete obchodní podmínky banky. Škoda jde vždy za vámi

24. května 2022·Zprávy·Barbora Turková·Romana Navarová

Michal Ihnát. (Foto: Frekvence 1)

Pozvání do Press klubu s Romanou Navarovou přijal major Michal Ihnát, vedoucí pražského oddělení hospodářské kriminality. Na co by si lidé měli dát největší pozor během nákupů na internetu? A proč jsou tak důležité bezkontaktní výběry?

Většina z nás si kyberkriminalitu stále ještě nechce připustit. Jejím cílem jsou útoky na každého z nás a na naše finanční prostředky. Podle kriminalisty Michala Ihnáta je dobře, když se lidé baví o tom, jaké zprávy či emaily jim chodí. „Základem je nenechávat si to pro sebe. Neříkám, že máme jít rovnou na policii, ale bavit se o tom s ostatními. Dneska si podat třeba inzerát na prodej něčeho bez toho aniž byste byli okamžitě kontaktování pachatelem, je naprosto nemožné. Policie dělá obrovskou kampaň, ale dosah zatím není takový, jaký by měl být, aby se lidé  nenechali napálit,” otevírá téma kriminalista.

Stává se stále více případů, kdy lidé prodávají věci na bazarových portálech. Po komunikaci přes SMS s “kupujícím” přichází odkaz na přepravní společnost. Ta často chce údaje z platební karty, včetně pinu ke kartě nebo jejímu číslu. Podle Ihnáta je zásadní chybou, když tyto údaje sdělíme třetí straně. Tito pachatelé nejsou podle něj ale nepolapitelní. „Za poměrně krátkou dobu jsme vymysleli bezpečnostní opatření. V Praze jsme pak zadrželi několik osob. Následně jsme to aplikovali do dalších krajů a prakticky všude jsme byli úspěšní a zadrželi většinu lidí, tzv “bílé koně”, které prováděli výdaje přímo na ulici. Chytit ale hlavní organizátory v internetovém prostředí je ale velmi složité. Cesty a způsoby máme, ale je to vždycky složitější. Jsou vždycky malinko napřed,” říká Ihnát.

Skvělou možností jsou bezkontaktní výběry

Lidé se v internetových bazarech setkávají s možností, že dotyčnému pošlou číslo účtu, kam on jim zašle peníze. Podle majora je ale rozsah služeb v dnešní době veliký. „PIN je naše zlato, a pokud ho dáte, tak hrubým způsobem porušujete obchodní podmínky vaší banky. Škoda jde vždy za vámi a reklamace nikdy není uznána,” upozorňuje Ihnát. Doporučuje, aby si lidé během výběru z bankomatu zakrývali klávesnici, na které ťukají PIN. „Všem bych doporučil používat bezkontaktní výběry. My jsme to oddělení, které v minulosti vymýtilo tzv. kopírování karet,” říká kriminalista. Pokud se člověku stane, že tzv. naletěl je podle Ihnáta nahlásit blokaci účtu a karty. Jako první by měl tedy poškozený volat do banky, až poté kontaktovat policii. „V případě bazarových věcí je ale už bohužel pozdě a účet je vybílen. Nechci tady bankovní sektor hanit, ale škoda je na vás. Banky to zaevidují, řeknou vám, že máte bohužel smůlu a čekáte, co bude dělat policie,” zakončuje major Michal Ihnát.

Zprávy - další články

Doporučujeme