Mikuláš Peksa: Konsolidační balíček dopadá na studenty a mladé rodiny, kteří život teprve začínají

27. září 2023·Zprávy·Dominika Číčelová·Romana Navarová

Mikuláš Peksa (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu Frekvence 1 byl pirátský poslanec Evropského parlamentu Mikuláš Peksa. S Romanou Navarovou mluvili o zašifrovaném telefonu ministra vnitra, o tom, s čím mají Piráti největší problém ohledně konsolidačního balíčku, i o normě Euro 7 nebo nová pravidla pro vývoj obnovitelných zdrojů energie.

Ve zprávách zazněla informace, že vlastnictví šifrovaného telefonu nemůže být důvodem pro odvolání člena vlády. Premiér Petr Fiala tak reagoval na výzvu opozičního hnutí ANO pro odvolání ministra vnitra Víta Rakušana. Lidé Mikuláše Peksy spustili stranické referendum o odvolání ministra spravedlnosti Blažka, kdy většina základny byla pro, ale nic se zatím neděje. Referendum bylo velmi důležité, je to jediný způsob, jak může obyčejný člověk nebo člen politické rady dát najevo nesouhlas s tím, co se ve vládě děje. Že je zde člověk, který poškozuje fungování právního státu, který se schází s podezřelými proruskými lobbisty a je bezpečnostním rizikem pro Českou republiku. Chápu, že jiné politické strany tuto možnost svým členům nedávají, tam rozhoduje nejvyšší uzavřené vedení. My jsme otevřená strana, posloucháme hlas členské základny a v tomto případě už nebylo možno přehlížet vztek, který kolem toho panuje,” říká člen Pirátů, kteří mají kybernetickou bezpečnost jako jednu z priorit. O zašifrovaném telefonu u osoby, která je podezřelá z nekalé činnosti si pan poslanec myslí, že šifrování je normální věc. Každý člověk má právo šifrovat. Máme právo na to, aby naše komunikace nebyla narušována. To, že má ministr vnitra nebo jakýkoliv jiný člověk telefon, který šifruje komunikaci, mi připadá normální a v pořádku. Nevidím na tom nic špatného. Problém je však v tom, když ho od někoho dostane. Nechápu, že si někdo dobrovolně vezme proprietárním systémem vybavený telefon, do jehož systému nevidí. Že důvěřuje, že mu zabezpečí komunikaci s kýmkoliv. Základní zásadou bezpečnosti by mělo být, že do systému, který provádí šifrování, vidíte. Zda komunikaci šifruje, nebo ji posílá někomu jinému. Že tento telefon dostal od člověka, který působí morálně pochybně, to mě překvapuje. Že si ho vzal a netřísknul s ním o zem,” konstatuje nastalou situaci Mikuláš Peksa.

Piráti mají problém s daněním stipendií

Ve středu má pokračovat jednání v Poslanecké sněmovně k vládnímu úspornému balíčku. Náš host říká, že ministr financí pravděpodobně vidí ze své pozice jiný způsob, jak řešit rozpočtovou situaci a není si jistý, zda je jeho způsob optimální. Právě konsolidační balíček jde do posledního kola schvalování ve Sněmovně. Pirátská strana se nejvíce v koalici neshoduje například v danění stipendií nebo v ořezávání rodičovské. Konsolidační balíček dopadá na sociální skupiny, které to nemají jednoduché. Jsou to studenti a mladé rodiny, kteří život začínají a potřebují se uchytit. Tlak na ně není příjemný. V tomto by měl být zbytek koalice rozumnější. nějaké ústupky se podařilo vyjednat, ale obecně toto nastavení není optimální,” říká poslanec Evropského parlamentu.

V pondělí došlo k setkání ministrů dopravy členských států EU. Jednalo se o zjemnění velmi diskutované normy Euro 7 na Euro 6. Podle pana Peksy myšlenka v základu mít něco jako Euro 7 dává smysl. “Spojuje to standarty pro osobní automobily a větší vozidla, zároveň je otázka, zda to psát takhle. Norma původně nastavovala tvrdé limity, aby byla nasazena. Má ovšem smysl řešit věci, které tato norma obsahuje. Nemá ale cenu tlačit na pilu a snažit se, aby to bylo hned zítra. Termíny se musí prodloužit. Pokud se podaří najít kompromis, který umožní zajistit ochranu životního prostředí, aby v ČR vzduch nebyl vidět kvůli škodlivinám z aut, bude to krok správným směrem,” vysvětluje Mikuláš Peksa. Dodává, že strašení prudkým zdražování v důsledku této normy by bral s rezervou. Podle něj tyto studie tvoří lidé, kteří pečují o své vlastní zisky.

U obnovitelných zdrojů energie je byrokracie příšerná

Evropský parlament nedávno také schválil nová pravidla pro rozvoj obnovitelných zdrojů energie. Do roku 2030 mají tyto zdroje tvořit cca 40 a půl procenta na konečné spotřebě energie EU. “Já myslím, že to reálné je,” říká host. “Nejdůležitější jsou změny, které s sebou přináší v byrokracii. V současnosti bychom mohli mít obnovitelných zdrojů poměrně hodně, ale byrokracie kolem toho je tak příšerná, že speciálně v ČR se je moc nedaří nasazovat. Tento zákon pomáhá byrokracii snížit. Kromě zjednodušení nasazování obnovitelných zdrojů by to mělo i snížit ceny energií,” konstatuje poslanec Mikuláš Peksa, který byl hostem Press klubu Frekvence 1.

Celý rozhovor si poslechněte ZDE.

Zprávy - další články

Doporučujeme