Milion korun, nebo vyznamenání? Herec Vyskočil čelil zajímavé nabídce

31. října 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Herec Ivan Vyskočil převzal 28. října 2018 ve Vladislavském sále Pražského hradu na slavnostním ceremoniálu udílení státních vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana (vlevo) Medaili Za zásluhy I. stupně.

Herci Ivanu Vyskočilovi byl nabídnut milion korun, když by odmítl převzít státní vyznamenání od Miloše Zemana. V otevřeném dopise mu peníze nabízel jeho přítel Josef Kudláček, někdejší vydavatel inzertních novin Annonce.

Kudláček v otevřeném dopise, který zveřejnil server Forum24, Vyskočilovi připomněl, že spolu kdysi vtipkovali na adresu Václava Klause a Miloše Zemana kvůli tzv. Opoziční smlouvě. “Vtipy jsou vtipy, leč i tvá konverzace u stolu se skládala z poloviny z tématu z..d Klaus a megaz..d Zeman (či obráceně?). Zajisté poněkud nekorektní, ale docela nám to tehdy pomáhalo,” napsal Kudláček v dopise.

Razím názor, že přeci nemůžeš být takový ubožák, aby sis takto veřejně nakálel na hlavu! Věřím tomu, že jde o tvůj – z pochopitelných důvodů – přísně utajený plán,” myslel si Vyskočilův přítel, který herce v dopise oslovil lákavou nabídkou. “Jeden milion korun českých (třeba hned v pondělí). Nikoliv jako úplatek – zcela lege artis coby sponzorský a legální dar! (Ano je třeba ho zdanit, darovací daň 15 % bude přibalena.) Tato částka coby malý projev mé úcty ke svému kamarádovi, frajerovi. Avšak to, co by toto úžasné gesto pro tebe přineslo u velké většiny národa, se nedá vyčíslit!” zdůraznil někdejší vydavatel inzertních novin.

Kudláček se totiž domníval, že Vyskočil státní vyznamenání sice převezme, ale vzápětí jej hodí Zemanovi pod nohy. To se však nakonec nestalo. “Jak vidíte, tak jsem si milion korun nevzal, i když ten milion by byl příjemný,” uvedl Vyskočil pro Blesk. “Nejsem tak úplatný, jak si představoval,” dodal s tím, že svůj názor na českou hlavu státu postupem změnil. “Nestydím se za to, že se člověk mění. Po devadesátém jsme byli zklamaní vývojem, dnes se na to dívám úplně jinak. A možná i ty, i když nerad posloucháš argumenty,” vzkázal herec Kudláčkovi.

Zprávy - další články

Doporučujeme