Miloš Gregor: Jestli byl někdy někdo loutkou, tak jedině premiér Andrej Babiš Miloše Zemana

2. února 2023·Zprávy·Redakce

Miloš Gregor. (Foto: se sohlasem M. Gregor)

Hostem pondělního Press klubu na Frekvenci 1 byl politolog Miloš Gregor. S Helenou Šulcovou hodnotili výsledky voleb, proč dopadla negativní kampaň Andreje Babiše tak, jak dopadla, co s ním bude dál a jaký směr můžeme očekávat od nově zvoleného prezidenta Petra Pavla.

Petr Pavel vyhrál prezidentské volby nad Andrejem Babišem se značným rozdílem. “Už když se druhé kolo blížilo, tušil jsem, že by výsledek nemusel být až tak těsný. Takový rozdíl jsem ale nečekal. Myslel jsem, že výrazně negativní kampaň Andreje Babiše bude efektivnější. Ukázalo se tak, že Babiš je kontroverzní politickou osobou, která je většinou obyvatel odmítána. To se mu nepodařilo prolomit za celý rok, co kampaň vedl. Podle mého názoru byla jeho kampaň až tak moc negativní a kontroverzní, že to nakonec přepísknul. I několik voličů ANO třeba mají Andreje Babiše rádi, volili ho, ale spadají do středového spektra, jsou liberálnější, nakonec k volbám nešli, nebo volili Petra Pavla,” popisuje své dojmy Miloš Gregor. Dodává, že Babiš stavěl na předpokladu, že z nedaleké války máme všichni obavy. “V jeho týmu patrně převážil pocit, že když se jim podaří spojit strach s Petrem Pavlem, budou všichni volit Andreje Babiše.”

V chudších regionech stále vítězí Babiš

Andrej Babiš zvítězil pouze ve třech krajích; v Moravskoslezském, Karlovarském a Ústeckém, dokonce ale ani ne nijak výrazně. Začíná se tedy smývat rozdíl měst a vesnic a jednotlivých krajů? “S tímhle bych byl opatrný. To může tak působit na základě právě toho velkého rozdílu, se kterým Pavel vyhrál. Když se pak podíváme na mapu, jak je zabarvená barvičkami, vypadá to jako rovnoměrné vítězství Petra Pavla po celé ČR. Když se ale podíváme na jednotlivá data krajů a měst, jsou rozdíly poměrně velké. V Praze vyhrál Pavel naprosto dominantně. Podíváme-li se na jižní Moravu, tak v Brně vyhrál, ale v okrese Znojma vyhrál Andrej Babiš. Pořád tedy platí, že v chudších regionech stále vítězí,” říká politolog. Podle jeho názoru by nepomohlo ani to, kdyby místo Andreje Babiše kandidovala například Alena Schillerová nebo Martin Stropnický.

Jaký bude další politický osud Andreje Babiše?

“Podle mě to ještě ani on sám neví. Je to každopádně politik, který příliš nestojí o práci v Parlamentu. Jako politik je ochotný být aktivní pouze ve chvíli, kdy má moc. Potřebuje ovlivňovat běh dění výrazněji, než jen při protlačování zákonů z poslaneckých míst. Dokážu si představit, že se na rok a půl stáhne z Poslanecké sněmovny, možná se bude víc věnovat Agrofertu a při dalších volbách bude opět kandidovat. Tohle je ale jen moje hypotéza.,” hádá Gregor.

Andrej Babiš výrazně hlásal, že bude Petr Pavel loutkou Petra Fialy. Z toho ale Miloš Gregor strach nemá. Jestli byl někdy někdo loutkou, tak to byl právě Babiš jako premiér Miloše Zemana. Pavel byl kandidátem, kterého nominovali občané. To, že má v zahraniční politice podobný pohled na věci jako vláda, nevnímám jako handicap. Je dobré, když prezident dokáže být s vládou v součinnosti. Dokáže se dohodnout, jak má vystupovat navenek. Nebudou pak nastávat situace jako s Milošem Zemanem. Ten si dělal kolikrát v zahraniční politice, co chtěl a slabá vláda ho nedokázala nijak usměrnit. Otázka ovšem je, co se stane, když po sněmovních volbách bude jiná vláda, zda bude spolupracovat, nebo si bude stát za svými hodnotami,” vysvětluje politolog z Masarykovy univerzity Miloš Gregor.

Říká, že u Petra Pavla můžeme čerpat z jeho vojensko-diplomatické zkušenosti v otázkách ohledně zahraniční politiky. Vidí Českou republiku jako součást EU, NATO, snaží se hledat partnery spíše v demokratických zemích. Je naopak velice obezřetný k nedemokratickým a autoritářským režimům jako je třeba Rusko a Čína.

Zprávy - další články

Doporučujeme