Miloš Gregor: Petr Pavel je favorit. Je logické, že se na něj upírá největší pozornost a kritika

9. listopadu 2022·Zprávy·Redakce

Miloš Gregor. (Foto: se sohlasem M. Gregor)

Hostem pondělního Press klubu byl politolog Miloš Gregor. S Helenou Šulcovou probírali jednotlivé kandidáty, kteří jsou momentálně největšími favority. Dále probrali to, s čím se každý z nich bude muset popasovat a jaké má kdo šance.

Pravděpodobně bude v druhém kole Babiš

Podle nejnovějšího průzkumu postoupí do druhého kola prezidentské volby Petr Pavel a Andrej Babiš. “Podle toho, jak jsou rozložené jednotlivé síly kandidátů, nechci říkat, že má Andrej Babiš postup jistý, ale je velice pravděpodobný. U Petra Pavla je otázka, zda útoky na jeho osobu jeho příznivce odradí a ti se přikloní spíše k Danuši Nerudové, anebo mu budou věrni. Bude to především souboj, kdo bude tím druhým v druhém kole. To, co se objevuje nyní v médiích o generálovi Pavlovi, do teď nevypadalo, že by mu mělo nějak uškodit. Jeho voliči se snaží dívat spíše do budoucnosti než do jeho minulosti. Je ale otázka, pokud budou celý čtvrt rok pořád dokola slýchat kritiku, zda se něco nezmění. Zatím to jako relevantní kritiku nevnímali a jejich rozhodnutí to nezměnilo. Je však otázka, co s tím udělá čas,” říká Miloš Gregor a dodává, že je logické, že se na něj, jako na favorita upírá největší pozornost a největší kritika všech protikandidátů. Začíná mít ale dojem, že se jedná o systematickou kritiku, která vzniká za účelem Pavla pošpinit.

Pro Babiše bude těžké získat nové voliče

Nejen na generála Pavla, ale i na Andreje Babiše se upíná pozornost a kritika, včetně probíhajícího soudu ohledně Čapího hnízda. Na jeho voliče to však nejspíš žádný vliv mít nebude“Jeho to může pošpinit maximálně tak, že když se bude týden před volbami konat rozhodování soudu ve věci jeho kauzy, bude to pro něj nepříjemné, bude na to muset reagovat, média to budou připomínat a Babiš nebude moci mluvit pouze o tématech, která mu jsou příjemná. Víme, že je poměrně emotivní člověk, takže v tu chvíli může reagovat nepříjemným způsobem a tím by mohl voliče odradit. Jinak jeho voličská základna o této kaze ví, a každému, komu to vadilo, se od Babiše už dávno odklonil,” vysvětluje politolog. Má ale šanci oslovit víc lidí, než svých 30 % již existujících voličů? “Určitě to pro něj bude těžké. Dostat se do druhého kola nebude mít problém. Pak bude muset oslovit příznivce malých politických stran. Pokud se Babišovi podaří udělat ze svého protikandidáta “arcilotra” – někoho zlého, budou ochotni volit i s přimhouřenýma očima právě Babiše. To je jeho jediná naděje,” vysvětluje Gregor.

Nerudová zatím nemusela čelit kritice

Danuše Nerudová začíná dotahovat oba hlavní favority, ale stále jí schází ještě hodně procent. “Myslím, že jí bude stačit, když setrvá v trendu kampaně, kterou vede. Její výhoda tkví v tom, že jako třetí v pořadí se na ní neupírají kritické pohledy novinářů a protikandidátů, kterým by musela čelit. Záleží na tom, jak bude schopná se s takovou případnou kritikou popasovat,” konstatuje politolog Miloš Gregor a dodává, že ani Nerudová ani Pavel nemají politické zkušenosti, byť jsou uznávanými experty ve svých oborech. To velmi nahrává Andreji Babišovi.

Zprávy - další články

Doporučujeme