Miloš Zeman: Ze své strany udělám všechno pro to, aby nová vláda vznikla co nejrychleji

5. listopadu 2021·Zprávy·Luboš Procházka·Barbora Turková

Luboš Procházka, Miloš Zeman (Foto: Frekvence 1, ČTK)

Prezident Miloš Zeman poskytl pro Frekvenci 1 první exkluzivní rozhovor od doby, kdy onemocněl a byl hospitalizovaný v nemocnici. Promluvil o tom, jak se cítí, co ho ve volbách překvapilo a jaký bude jeho další postup.

Ve čtvrtek 4. listopadu byl prezident Miloš Zeman po měsíci pobytu v nemocnici přemístěn z pokoje jednotky intenzivní péče na rehabilitační pokoj. “Cítím se naprosto normálně. Nejsem přetížený a dokonce už měsíc nekouřím. Neříkám, že mi to vydrží, ale měsíc už je dlouhá doba,” říká Zeman, který ale zatím nemůže přijímat návštěvy, kromě kancléře Vratislava Mynáře. Pokládá to za zbytečné, ale pár dní si klidně ještě počká.

Česká republika je měsíc po volbách, a v době, kdy končily, musel Zeman do nemocnice. “Samozřejmě, že jsem měl možnost je zanalyzovat. Překvapil mě neúspěch Pirátů, který byl extrémnější, než jsem čekal, ale právě na tomto neúspěchu se můžete přesvědčit, jak prolhaná jsou česká média, ale i průzkumy veřejného mínění. Protože v obou případech byli Piráti favorizováni, a to do té míry, že pan Bartoš byl nahlížen, jako budoucí ministerský předseda,” říká.

Zeman by se zítra měl spojit s šéfem ODS Petrem Fialou, který společně s koalicí SPOLU a Pirátů a Starostů bude sestavovat vládu. “V tomto okamžiku je důležité hlavně jmenovat Petra Fialu premiérem. K tomu musí proběhnout ještě několik kroků; současná vláda musí podat demisi po schůzi Sněmovny, ale myslím, že tam žádný problém nebude. Andrej Babiš nemá zájem stát se premiérem. Důvod je ten, že s ním nikdo nechce jednat,” komentuje.

Prezident si důkladně prostudoval programy všech stran; některé se mu líbí více, některé méně. “Program ODS považuju za sympatický. Nejhorší byl podle mě programy strany Zelených. Jestliže chcete dát třikrát větší částku za auto s elektromotorem, než za normální auto, tak jste blázen,” komentuje Zeman. Podle Andreje Babiše, se kterým Zeman mluvil telefonicky, by nová vláda měla převzít moc, co nejrychleji. “Já ze své strany udělám vše proto, aby tato vláda vznikla co nejrychleji. Některé oficiality bude zapotřebí omezit, například vládu jmenuji v Lánech, a ne na Hradě,” slíbil v rozhovoru prezident.

Zeman také zkritizoval postup senátorů, kteří uvažují o přijetí článku 66, jímž by hlavu státu zbavili pravomocí. “Pánové Fischerové a další jsou hluboce zklamáni mým stavem. Ale lidská nenávist je téměř nekonečná, alespoň u některých osob. Katolický kněz Tomáš Halík řekl, že by bylo lépe, kdybych nežil. Typický katolický kněz,” zareagoval Zeman. Někteří politici také zpochybňovali prezidentův podpis na svolání nové Sněmovny. “Vážím si pana kancléře, který zdokumentoval akt tohoto podpisu. Podpis je pravý, což mohu jako jeho autor potvrdit.

Sám Zeman potvrdil, že když do nemocnice dorazil, jeho zdravotní stav nebyl dobrý. “Jistá Džamila Stehlíková říká, že mám deset nemocí. Můj skutečný stav je založen na tom, že mi nechutná jíst a špatně trávím. Kroky, které se zde v nemocnici udělaly, vedly k tomu, že už jsem zcela normální,” okomentoval Zeman. Jeho mandát končí za rok a půl. “V tomto horizontu, pokud nedojde ke třetí světové, předpokládám, že budu plnit svoje povinnosti a poté jako šťastný penzista odejdu do důchodu. Doufám, že mezitím bude dokončen můj bungalov, který je shodou událostí také v Lánech,“ řekl prezident na závěr.

 

Poslechněte si

Zprávy - další články

Doporučujeme