Ministr Válek je absolutně nekompetentní ministr. Měl udělat maximum, ale vymlouval se, říká Schillerová

20. ledna 2023·Zprávy·Redakce·Čestmír Strakatý

Alena Schillerová. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byla předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. V rozhovoru zhodnotila neúspěšné vyjádření nedůvěry vládě Petra Fialy. Čeho podle ní opozice dosáhla dvoudenním jednáním?

Podle Schillerové sice vyjádření nedůvěry vládě bylo neúspěšné, přesto opozice docílila jedné věci a to, že se mluvilo o problémech lidí. “To je to, o čem s námi vládní pětikoalice odmítá mluvit. Bohužel první den s námi vláda odmítla znovu mluvit, protože se premiér včetně ministrů před otevřením rozpravy přihlásili o slovo. To podle jednacího řádu znamená, že na to nikdo nemůže reagovat, ani opozice,” uvedla poslankyně s tím, že je to neslušné. “Je to projev zbabělosti. Ministři nám měli dát šanci jim klást dotazy a ptát se. Dohodla jsem se s pětikoalicí až v 19 hodin prvního dne, aby mohli kolegové třeba aspoň formou faktických poznámek reagovat, ale to už tam zase nebyl skoro žádný ministr. Byl tam jen pan ministr kultury Baxa,” doplnila.

Předsedkyně hnutí ANO odmítá, že by tímto jednáním chtěla opozice nějak ovlivnit prezidentské volby.“Kdybychom chtěli ovlivnit prezidentskou volbu, tak to vyvoláme před prvním kolem, ale o to vůbec nešlo. My jsme minulý týden na schůzi Poslanecké sněmovny chtěli zařadit body, které trápí lidi. Myslím si, že lidi trápí to, že nejsou antibiotika,” popisuje s tím, že ji trápí zejména příběhy maminek samoživitelek, které nemají automobil a musí s nemocným dítětem obcházet jednu lékarnu za druhou, protože nejsou léky. “Nezlobte se na mě, to mě zvedá ze židle. Stejně tak sociální problémy,” řekla.

Vlastimil Válek na to reagoval tak, že nejsou antibiotika v celé Evropě a část z nich je podle něj už na cestě. “Ministr Válek je absolutně nekompetentní ministr, který se probudil a začal něco řešit, až teď, když na něj tlačíme. Mluvil o 300 000 krabičkách. To jsou asi 3 krabičky na lékárnu, tak ať se nad tím zamyslí. Myslím, že měl udělat maximum, ale vymlouval se,” tvrdí Schillerová.

Zprávy - další články

Doporučujeme