Mrtvá selata, těsné klece: Aktivisté zveřejnili VIDEO chovů prasat, inspekce nevidí problém

11. ledna 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Obraz – Obránci zvířat

Po kauze kolem velkochovů slepic zahýbaly českou veřejností další tajné záběry. Tentokrát se nezisková organizace OBRAZ (Obránci zvířat) zaměřila na chovy prasat v Mlékosrbech a Převýšově. Zvířata podle jejích členů trpí a žijí v nevyhovujících podmínkách. Podle veterinární správy je však všechno v pořádku. 

Ochránci zvířat zveřejnili tajně pořízené nahrávky prasat z velkofarem v Mlékosrbech a v Převýšově, na kterých jsou zvířata zachycena v miniaturních kotcích ležící na studeném a tvrdém betonu. To je podle členů OBRAZu nevyhovující a inteligentní prasata jsou podle nich podobným životem velmi stresována. Prasnice se navíc při kojení v těsných klecích nemohou ani otočit. Na znepokojivých záběrech jsou vidět uhynulá selata a jejich živí sourozenci, kteří oždibují jejich ostatky.

Podle veterinární správy však na záběrech není zachyceno žádné porušování pravidel a o týrání zvířat proto nemůže být řeč. Případ v současné době řeší policie. Vyšetřováni však nejsou majitelé farem, nýbrž aktivisté, kteří do objektu zřejmě vnikli nelegálně.

Proti záběrům se již postavil ředitel společnosti Mydlářka Miroslav Březina, pod kterou farma v Převýšově spadá. “Podle mého názoru je video naaranžované. Náš chov je nadstandardní oproti jiným chovům, které jsem měl možnost navštívit,” řekl serveru Aktuálně.cz.

VAROVÁNÍ! Video obsahuje drastické záběry.

Zprávy - další články

Doporučujeme