Navýšení sociálního pojištění pro OSVČ nemůže nikdo myslet vážně, říká Karel Havlíček

24. února 2023·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Karel Havlíček. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (za ANO). V rozhovoru s moderátorkou Romanou Navarovou probrali návrh vlády mimořádně valorizovat penze a možnost navýšení sociálního pojištění pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ).

Vláda na počátku týdne odsouhlasila návrh novely se snížením červnové mimořádné valorizace důchodů. Podle novely by se zásluhová procentní část penzí měla kvůli inflaci zvýšit o 2,3 procenta a k tomu ještě o 400 korun. Kabinet omezení přidání zdůvodnil snahou zpomalit zadlužování. Havlíček s tímto nesouhlasí a odmítá ze seniorů dělat dlužníky. “Je to maximálně nespravedlivé. Důchodci se nemohou bránit, jsou do značné míry závislí na tom, co jim stát vyplatí a oni se ničím neprovinili. Chtějí pouze to, co jim zákonně přísluší… Je to právně velmi sporné, protože je zde z našeho pohledu nepřípustná retroaktivita. Pokud to vláda chtěla udělat, měla to udělat do konce ledna,” uvedl. Další věc, co je pro místopředsedu nepochopitelná je, že Sněmovna chce návrh schvalovat zrychleně ve stavu legislativní nouze. Copak je ohrožena bezpečnost ČR, svoboda či hospodářství? To, že si to vláda nedala do rozpočtu cíleně, ačkoliv věděla, že inflace bude a že to bude muset proplácet, je selhání této vlády a za to nemůžou platit důchodci,” doplnil.

Podle Havlíčka už od podzimu bylo jasné, jak vysoká bude inflace. “Bylo zjevné, že se budou muset důchody valorizovat… Vláda počítala s tím, že po volbách se to nějakým způsobem vyřeší, ale naprosto cíleně to neřekla před prezidentskými volbami, protože by musela s pravdou ven.” Z návrhu je zřejmé, že vláda místo 1 770 korun v průměru vyplatí důchodcům pouze 760 korun. To znamená, že je v tomto roce odrbe o 7 000 korun. Ale pozor to se načítá do let příštích. Takže senioři, kteří by pobírali důchod třeba dvacet let, přijdou o statisíce korun.”

Kdyby vláda dala podle místopředsedy do rozpočtu alespoň patnáct miliard korun, tak by byla situace jiná. Také dodal, že o tom rozhodně opozice s vládou bude chtít ještě jednat a je správné, že nově zvolený prezident Petr Pavel se o situaci zajímá a chce se s ním a Alenou Schillerovou (za ANO) v pátek sejít. Pokud by byl zákon schválen, někteří poslanci se nechali slyšet, že by se obrátili na Ústavní soud.

“Navýšení sociálního pojištění pro OSVČ je groteska.”

V rámci konsolidace veřejných financí chce premiér Petr Fiala (ODS) zvýšit odvody na sociální pojištění pro živnostníky. Za tři roky by se zvýšilo o šedesát procent. Koalice tak chce snížit strukturální schodek státního rozpočtu. To je groteska. Vláda na jednu stranu zruší elektronickou evidenci tržeb, kterou využívali živnostníci. Navzdory tomu, že to chtějí všichni jejich zástupci, protože si na to zvykli a vytvořilo to férové prostředí… Tak to zruší, stát přijde o nemálo zdrojů, podle tvrzení ředitele odboru Ministerstva financí až o 14 miliard korun ročně. Načež vláda zkonstatuje, že jim ty peníze chybí. Takže si je od živnostníků vezme zpátky, protože logicky je nahnala do šedé zóny a vezme si je zpět zvýšením odvodů. To je parodie toto. To přece nemůže nikdo myslet vážně,” řekl v závěru Karel Havlíček.

Zprávy - další články

Doporučujeme