Nejlepší kámoši, nebo nepřátelé na život a na smrt? Pes a kočka si mohou skvěle rozumět, má to ale své podmínky

19. prosince 2022·Zprávy·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Na první pohled to mohou být největší nepřátelé. Ale když splníte pár základních podmínek a rad můžete z koček a psů udělat nejlepší kamarády. Jak toho docílit? Radí web Můjchlupáč.cz.

Příprava na příjezd druhého mazlíčka

Je jedno, zda už doma máte kočku nebo psa, na příchod nového čtyřnohého člena domácnosti musíte být připraveni. Dejte kočce možnost, aby se před štěnětem schovala, proto jí připravte škrabadla, možnost vyskočit někam do výšky nebo prolézačky. Oddělit je můžete i dětskou zábranou do dveří. Kočka jí hravě přeskočí a pes zůstane za ní.

Má na to váš mazlíček povahu?

Než si pořídíte dalšího mazlíčka, měli byste si prvně uvědomit, zda na to má váš první zvířecí kamarád povahu. Dokáže se novému členu přizpůsobit? Obecně platí, že se lépe seznamuje kočka se štěnětem, ale i naopak to nemusí být problém. Nechte zvířata ať si na sebe postupně zvyknou, dejte jim čas a klid. Asi to nebude hned a nepadnou si tlapkami k sobě, ale určitě si na sebe časem zvyknou.

Velká událost je tady

První střetnutí obou mazlíčků bude pro vás i zvířata velkou událostí. Kočky a psi mají odlišné komunikační prostředky, jsou to dva odlišní zvířecí jedinci a dorozumívají se jinak. Při setkání byste měli být určitě přítomní a korigovat je. Psa před příchodem kočky vyvenčete a unavte, aby neměl až moc energie a nebyl na ní moc hrr a zbrklý. I vy byste měli být v klidu, protože zvířata umí vycítit vaše emoce. Když budete ve stresu vy, budou i oni. Pokud si myslíte, že to pomůže, psovi zkuste nasadit náhubek.

Kámoši nebo nepřátelé?

Setkání už máte za sebou a teď můžete vybudovat vztah vašich dvou mazlíčků. Z obou mohou být nejlepší kámoši, ale také se mohou jen respektovat, ale žádný specifický vztah spolu mít nemusí. K oběma se chovejte stejně, ani jednomu nenadržujte, nechvalte ho zbytečně, ale ani netrestejte. Při konfliktech by pes měl znát své hranice a kočce by neměl ublížit. Může to být ale i naopak, proto kontrolujte i chování kočky.

Jeden druhého by neměl rušit od spánku či u krmení. Misky dejte každému zvlášť, a to nejen na jídlo, ale i na vodu. Zajistěte oběma i místnost, kam se budou moci před druhým schovat. Věřte, že zodpovědný přístup a trpělivost pomůže vám všem, aby se vaši mazlíčci nejen respektovali, ale třeba i zbožňovali a táhli za jeden provaz.

 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme