Někteří židé z Pittsburghu vzkázali Trumpovi, že není vítán

30. října 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Skupina pittsburských židovských předáků v otevřeném dopise sdělila americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, že ve městě není vítán. Trump dnes s manželkou Melanií chce v Pittsburghu uctít památku jedenácti židů, které v sobotu v místní synagoze zastřelil Robert Bowers. Prezidentova cesta do pensylvánského města se nelíbí ani demokratickému starostovi Billu Pedutovi.

Bowers, který se na internetu netajil antisemitskými postoji, zaútočil v synagoze Tree of Life (Strom života). Její rabín Jeffrey Myers v pondělí, kdy Bílý dům ohlásil Trumpovu návštěvu, prohlásil, že prezident je vždy vítán. Tento názor ale nesdílí další místní židovští předáci.

“Nejste v Pittsburghu vítán, dokud jednoznačně neodsoudíte bělošský nacionalismus,” napsali židovští činitelů v otevřeném dopise, který prezidentovi adresovali již v neděli, den po útoku. Jako další podmínky toho, aby byl v Pittsburghu uvítán, chtějí, aby Trump přestal útočit na menšiny a na migranty s uprchlíky a aby se k ostatním choval uctivě.

Dopis, který byl zveřejněn na webu židovského hnutí Bend the Arc, mezitím podepsalo přes 43.000 lidí, poznamenala agentura Reuters.

Proti Trumpově návštěvě se vyslovil také starosta města Bill Peduto. Zdůvodnil to tím, že prezidentova cestu se kryje s prvními pohřby obětí, které jsou plánovány na dopoledne místního času (pozdní odpoledne a večer SEČ). Podle starosty měl Trump vyčkat, až budou všechny oběti pohřbeny, neboť návštěva hlavy státu spolu s dodatečnými bezpečnostními opatřeními jen zbytečně odvedou pozornost od prvořadého úkolu, kterým je rozloučení se s mrtvými.

Na dnešek jsou plánovány pohřby 54letého Davida Rosenthala, jeho 59letého bratra Cecila a také 66letého Jerryho Rabinowitze.

Trump v pondělním rozhovoru se stanicí Fox News řekl, že se do Pittsburghu těší a že chce ve městě uctít památku obětí. Chystá se také navštívit zraněné v nemocnici a poděkovat záchranářům a policistům za jejich nasazení. Ve městě je očekáván odpoledne místního času (20:45 SEČ).

Šestačtyřicetiletého Bowerse v pondělí soud poslal do vazby bez možnosti kauce. V případě uznání viny mu hrozí trest smrti.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme