Nemůžeme žít na dluh, vláda nějaká opatření zkrátka musí udělat, říká Jan Rafaj

29. května 2023·Zprávy·Dominika Číčelová·Romana Navarová

Jan Rafaj. (Foto: Profimedia)

Hostem Romany Navarové v pátečním Press klubu Frekvence 1 byl Jan Rafaj, nový předseda a prezident Svazu průmyslu a dopravy. Co dělá vláda špatně a jak Svaz hodlá naložit s informacemi, které ohledně balíčku má? Jak vnímá nezbytnost snížení státního rozpočtu a dluhu? Koho se důsledky balíčku nejvíce dotknou, a co by měla vláda udělat ve státní správě, abychom ušetřili?

Vláda od nás dostane celou řadu připomínek

Do nového funkčního období Rafaj nepřichází zrovna v nejlepší době. V čem shledává největší problém ve vládním balíčku? “Podle mého názoru vláda nedostatečně komunikovala. Kdyby tomu bylo jinak, mohla předejít některým problémům. Nic není jasné a kusy informací, které unikají na veřejnost, všechny zbytečně znervózňují. Zatím vyšla část dokumentů, které se týkají daní a my máme jen pět dní na připomínky, což je dost šibeniční termín. Pro firmy je důležité stabilní podnikatelské a daňové prostředí. Máme ale expertní tým a vyjádříme se k tomu. Vláda od nás dostane celou řadu připomínek,” říká pan Rafaj a dodává, že kdyby vláda se Svazem průmyslu a dopravy komunikovala, mohlo se předejít spoustě problémů.

Nedá se utrácet víc, než se vydělá

Podle pana Josefa Středuly se po 30. květnu rozhodne, co a jak dál, a i odbory přišly se svými balíčky a návrhy, kde například navrhují navrátit zpět EET, protože s tím mnozí podnikatelé souhlasili. Má nějaký konkrétní návrh balíčku i pan předseda? “My nejsme vláda, ani stínová vláda, takže my nic takového navrhovat nebudeme. Nicméně celou dobu jsme vládě navrhovali konkrétní opatření,” konstatuje pan Rafaj. Na druhou stranu tvrdí, že chápe, že vláda musí přijmout nějaká opatření, aby zastavila propad našich financí. “Prostě nemůžeme žít na dluh, zná to každá domácnost. Nedá se zkrátka utrácet více, než se vydělá. Funguje to i na státní rozpočet. Určitě tedy nebudeme stávkovat proti balíčku, naopak zkrocení financí zatraktivňuje Českou republiku pro investory. Že tu budeme nějakou formou šetřit, je v pořádku. Odbory se unáhlily s vyhlášením stávkové pohotovosti.,” vysvětluje prezident Svazu průmyslu a dopravy.

Jan Rafaj ale říká, že je řada opatření, na kterých se s odbory shodnou. “Jde například o rušení zaměstnaneckých benefitů. Znovu vládě pošleme společné stanovisko. Podle mě je to hloupý krok vlády. Za jednu miliardu jim humbuk, který je kolem toho, skutečně nestojí. Několika politiky je mi vytýkáno, proč právě za tohle bojuji. Několik politických stran a vlád nechalo vybudovat celý systém poskytování zaměstnaneckých benefitů a celá řada malých firem poskytuje tyto služby. My ze dne na den přijdeme a řekneme, že to škrtáme?” říká předseda.

Firmy dostanou jeden z největších zásahů

Mnoho lidí si patrně uvědomuje že na tom Česká republika není dobře, a že se něco udělat musí. Vadí jim ale nerovnost, například nulová daň na víno. “Ano, je tady celá řada podivných kroků a i tak, jak ohledně nich vláda komunikovala, nepřispívá k tomu, aby si získala větší důvěru. Každé takové opatření bolí a bolet bude a vidíme, že zasahují naprosto všechny. Pokrývají celou populaci, ale je otázka, jestli to je rovnoměrné nebo není. Ovšem firmy dostanou jeden z největších zásahů. Něco se ale udělat musí. O tom budeme dál s vládou jednat. Není tam však podle mě žádné opatření, které vedlo k likvidaci, maximálně by mohlo být tou poslední kapkou,” tvrdí prezident Svazu průmyslu a dopravy.

Podle pana Rafaje nejsou zatím moc vidět škrty ve státní správě. Problém je, že se začalo přidávat v některých oblastech neúměrně. Například na důchodech. Dneska mají podíl k průměrné mzdě výrazně vyšší, než tomu bylo v minulosti. Začalo se přidávat statním zaměstnancům tempem, že za pár let předběhly soukromou sféru. I v různých sociálních dávkách se začalo přidávat výrazně víc. Během covidu místo toho, abychom byli odvážní dávat konkrétní podporu, tak byla plošná, a to i teď v energetické krizi. No a obdobným způsobem, bychom to měli napravovat. Patří sem také především úspory státu. Stát si musí říct, že nabral příliš mnoho státních zaměstnanců, přidávali jsme příliš mnoho a teď to musíme nějaký způsobem napravit,” říká pan Rafaj a dodává, že právě teď je na to ta nejvhodnější doba, protože je na trhu nedostatek zaměstnanců.

Poslechněte si celý rozhovor 

Zprávy - další články

Doporučujeme