Příští léto se zájezdy nezdraží. Poptávka a konkurence tlačí na cenu ve prospěch klienta, říká mluvčí Čedoku

1. července 2022·Zprávy·Barbora Turková·Helena Šulcová

Kateřina Pavlíková. (Zdroj: Frekvence 1)

Léto, prázdniny a dovolené jsou tady. Po dvou letech strávené v covidu máme konečně možnost naplno vycestovat do zahraničí a užít si chvilky na pláži. Jak je to letos s cestováním do zahraničí? Které destinace jsou nejoblíbenější? A jak je to s chaosem na letištích? Hostem Press klubu byla mluvčí cestovní kanceláře ČEDOK Kateřina Pavlíková.

V loňském a předloňském roce bylo cestování kvůli pandemii covid-19 velmi komplikované. I proto je letos o zahraniční zájezdy enormní zájem. „O zájezdy máme vyšší zájem, než před pandemií v roce 2019. Musím říct, že je to i proto, že letošní léto bude u většiny destinací bez omezení, žádné omezení a certifikáty. Spoustu lidí dva roky necestovalo, šetřili peníze a teď si to chtějí užít,” říká mluvčí Kateřina Pavlíková. Největší zájem lidé mají o standardní destinace: Řecko, Španělsko, Turecko. Zájem je i o exotiku: Zanzibar, Dominikánská republika nebo Madeira.

Pavlíková říká, že je vždy nutné si u každé destinace ověřit, jaká pravidla a nařízení jsou nutná. „Je to i tím, že situace se může měnit a je potřeba si aktuální pravidla ověřovat.” Mluvčí všem, kteří vyráží na dovolenou, doporučuje zajistit si kvalitní cestovní pojištění, a to nejen na různé úrazy nebo nečekané události, které mohou nastat na místě, ale i z důvodů, kdyby náhodou onemocněli covidem v destinaci a museli zůstat v karanténě. Navíc se dá koupit i storno zájezdu, kdyby se cestovatelské plány změnily nebo zkomplikovaly. Výhoda cestování s cestovní kanceláří je to, že pokud onemocníte na místě, k dispozici je český delegát, který pomůže všechno vyřešit na místě a klient se nemusí o nic starat.

Hotely pandemii využily k rekonstrukci

Rekordní zájem o cestování není jen v České republice, ale i v řadě zemí. Některá letiště mají nedostatek zaměstnanců a nestíhají. „V Praze je situace stabilní. V případě evropských destinací je dobré být na odbavení o dvě a půl hodiny dřív, v případě dálkových letů jsou to tři hodiny. Pokud bude člověk  všechno respektovat, není důvod nějakého zdržení,” říká Pavlíková. Podobně to mají i regionální letiště v Brně, Ostravě a další.

ČEDOK se pro letošní rok rozhodl nezvyšovat ceny zájezdů. „Máme uzavřené dlouhodobé kontrakty, což platí i na zimní sezónu. Aktuálně probíhá jednání s hotely, leteckými společnostmi a dalšími partnery o příštím létu. Tím, že je to velice konkurenční oblast tak neočekáváme, že by došlo k výraznému zdražení, protože poptávka a konkurence vždy tlačí na cenu ve prospěch klienta. Nyní ale nedokážeme říct, jak moc se promítnou zvýšené ceny za energie, potraviny nebo palivo,” vysvětluje mluvčí. Vzhledem k velkému zájmu je velmi malý počet last minute zájezdů, ale pokud je člověk flexibilní, určitě něco najde. Podle Pavlíkové existují hotely, které se kvůli pandemii zavřely, ale také majitelé využili možnosti na rekonstrukci, opravy a zdokonalování.

Zprávy - další články

Doporučujeme