Nepřítomnost nejvyšších ústavních činitelů na předávání státních vyznamenání je vizitka fungování Hradu, říká Lipavský

27. října 2022·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Jan Lipavský. (Foto: Frekvence 1)

V pátek 28. října se na Pražském hradě bude konat slavnostní předávání státních vyznamenání. Mnoho členů vlády Petra Fialy (ODS) se nedostaví. V sále budou chybět nejen všichni politici TOP 09, ale i Pirátské strany. Informovali o tom na twitteru. V Press klubu Frekvence 1 se k tomuto tématu vyjádřil ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti).

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) byl mezi těmi, kteří pozvánku do Vladislavského sálu na slavnostní ceremoniál nedostali. Sám přiznává, že ho to nepřekvapilo. Není to první pozvánka, kterou jsem z Pražského hradu již neobdržel a samozřejmě nejde jít na akci, na kterou nejste zváni. Takže byl jsem i ušetřen určitého dilematu, které například mají někteří jiní státní představitelé,” uvedl.

Na druhou stranu mnozí politologové a komentátoři mluví o tom, že se nejedná o soukromou party pana prezidenta. Tak jak mají občané vnímat situaci, kdy na takto významné akci nebude hned několik nejvyšších ústavních činitelů? Toho jsme bohužel svědky již delší dobu, že pan prezident vyjímal z těchto významných státních aktů některé osoby, které by měly být zvány,” říká Lipavský s tím, že je to vizitka fungování Hradu.

V pátek má dostat vyznamenání i prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj. Ten ale svou zemi ve válečném stavu neopustí. Převezme ho za něj nejvýše postavený zástupce Ukrajiny v České republice pan Vitalij Usatyj, který je tzv. chargé d’affaires neboli vedoucí úřadu.

Zprávy - další články

Doporučujeme