Otomar Sláma: Je důležité, aby studenti a zaměstnanci univerzity věděli, jak se zachovat při ojedinělé situaci

20. ledna 2024·Zprávy·Barbora Turková·Romana Navarová

Otomar Sláma. (Foto: Univerzita Karlova)

Vedoucí krizového štábu Univerzity Karlovy Otomar Sláma v Press klubu hovořil o návratu života do budovy Filozofické fakulty. Kdy se otevře budova FF a jak vychází Univerzita Karlova vstříc studentům? A jaké budou bezpečností prvky? Nejen na to se ptala Romana Navarová.

V neděli to bude přesně měsíc od tragické události, kdy střelec na Filosofické fakultě v Praze zabil 14 lidí a několik jich zranil. Pietní nálada nejen v akademickém prostředí přetrvává stále. „Podle našich informací jsou stále někteří zranění v nemocnici, seznam ale vzhledem k GDPR nařízení k dispozici nemáme,” říká Sláma. Tématem číslo jedna se stala bezpečnost studentů, vyučujících a zaměstnanců. Ještě před tragédií objednala Karlova univerzita asi 50 detektorů, které mají upozornit na střelbu v okolí a pošlou upozornění a univerzita je chtěla umístit na svém rektorátu na Ovocném trhu. „S těmi detektory je to složitější. Sami o sobě jen detekují, ale nejsou schopni sami o sobě zařídit další reakci. UK má skoro 190 objektů a každý z nich nějak zabezpečujeme. Detektory jsme objednali ještě před tragédií, protože jsme je chtěli otestovat. Jedná se o detektory hluku a chceme je rozmístit a zjistit, jak fungují,” říká Sláma.

Detektory jsou schopné rozlišit tříštění skla, panický křik nebo střelba. „Pokud to zaznamenají, kontaktují bezpečnostní pracovníky, kteří se pak mohou na kamerách podívat, co se na místě děje a spustit pak jednu z bezpečnostních procedur.” Dalším bodem by měly být bezpečnostní rámy při vstupu do budov UK. Návrh na roky 20024 a 2025 byl schválen v pondělí. Plošně se rámy a rentgeny ale zavádět nebudou. „Budeme implementovat opatření měkčího charakteru. Máme přes 50 tisíc studentů a zaměstnanců a fluktace osob na těch budovách je obrovská. Je to tedy logistický problém, rám navíc celou situaci neřeší, musí být u něj personál, který tu situaci případně vyřeší. Navíc my jsme otevřená univerzita a míříme na jiná opatření, než jsou tato režimová,” vysvětluje Sláma. Řada věcí se na veřejnost nedostane kvůli bezpečnosti.

Podle vedoucího krizového štábu je spíše důležitější, aby studenti a zaměstnanci univerzity věděli, jak se zachovat. Ohrožení je ale mnohem víc, než jen aktivní střelec. Třeba požár. „Chceme se zaměřovat na cvičení nebo systém efektivního varování. Je to systém, který umožní všem lidem v budově a v okolí poslat SMS, co mají dělat a jak se mají chovat a co se děje. V poslední fázi se pak zaměříme na to, jaké jsou naše reakce po takovém incidentu, v ní se teď nacházíme.”

Univerzita chce dát studentům prostor

Svíčky, které lidé nosili před budovu fakulty, byly už sebrané. Zničené ale nebudou, mělo by se z nich vytvořit umělecké dílo, které by mělo připomínat tragédii. Jak bude ale dílo vypadat, ještě není rozhodnuto. Krizový štáb také zrušil do konce zimního semestru výuku, zkoušky by měly být dobrovolné. „Univerzita chce maximálně vyjít vstříc studentům. Krizový štáb i univerzita se věnují psycho-sociální pomoc studentům. Zatím se nám přihlásilo 9 tisíc lidí, to poškození je opravdu velké. Univerzita chce studentům poskytnout maximální prostor, aby se s tím mohli vyrovnat.” Studenti si budou moci zkoušky dodělat později, ale i ostatní fakulty nabídli k dispozici své prostory ke zkoušení nebo učení.

K budově FF došlo kvůli zásahu i k materiálnímu poškození. „V prvních třech patrech by opravy měly být dokončeny zřejmě během tohoto měsíce a to čtvrté, nejvíce zasažené patro, bychom otevírali až během podzimu. Mnohem složitější a komplikovanější je ale, jak vrátit život do FF. Radíme se na toto téma s odborníky, ale i s českými či zahraničními institucemi. Je několik fází; my jsme nyní v té akutní fázi, kdy je na místě pieta. Ale již třeba za měsíc je potřeba přijít k ozdravovacím činům a začít vracet život na takové místo. Pokud by se tak nestalo, tak by se z toho mohl stát pomník, do kterého by nechtěl nikdo vstoupit,” upozorňuje Sláma.

Rozhovor si poslechněte zde 

Zprávy - další články

Doporučujeme