Náročná cesta, která je málem stála život. Z obléhaného Mariupolu ušel pes a jeho pán 200 kilometrů

3. května 2022·Zprávy·Redakce

Ilustrační foto (Shutterstock)

Válka na Ukrajině se netýká jen lidí, ale i zvířat. Do bezpečí prchá miliony lidí se svými mazlíčky. Jeden z dojemných případů je příběh Ihora a jeho pejska Žuža. Ti ušli přes 200 kilometrů. Informaci přinesl web The Daily Telegraph.

Ukrajinec, jehož jména uvádějí místní média pouze jako Ihor a jeho pes Žuža ušli 200 kilometrů. Z obléhaného města Mariupol šli až do města Záporoží. Příběh psa a jeho majitele zveřejnila dobrovolnice pro záchranu zvířat Liudmyla Švajková. Polštářky na tlapkách má tak opotřebované, že pohled na ně bolí, a jeho majitel nemohl uvěřit, že to zvládl,“ napsala Ljudmyla na Facebooku.

Z Mariupolu podle ženy uprchli na vlastní nebezpečí. „Tušili, jaká je situace ve zbytku regionu a zda budou schopni překonat takovou vzdálenost po vlastních nohou, respektive tlapkách,“ uvedla Liudmyla. Cestou je provázelo ostřelování, výkyvy počasí v podobě chladu i horka. Když byl pejsek unavený a nemohl chodit, musel ho Ihor nést v náručí.

Dvojice měla štěstí, že během náročné cesty našla zdroje vody. Oba si velmi oddechli, když dorazili na první ukrajinské stanoviště. „Cítím se teď jako doma,“ řekl prý Ihor po příchodu do Záporoží, stejně jako pejsek celý černý od prachu a špíny. Stav štěněte zvěrolékaře překvapil, byl mnohem lepší, než očekávali. Nakrmili ho a ošetřili, především tlapky, které měl hodně zraněné.

Zprávy - další články

Doporučujeme