Petr Fiala: Občané budou mít čím topit, i kdyby Rusko přerušilo dodávky plynu

14. května 2022·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Luboš Procházka

Petr Fiala. (Foto: Frekvence 1)

Hostem speciálního Press klubu byl premiér Petr Fiala (ODS). V rozhovoru popsal předsednictví České republiky v Radě Evropské unie, situaci okolo ukrajinských uprchlíků. Také poradil, kam se občané mají obracet, pokud se ocitnou v krizi a uklidnil je, že se nemusí bát, že by si v zimě neměli čím zatopit, v případě, kdy by Rusko přerušilo dodávky plynu do Česka.

Ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek řekl, že Česko během předsednictví v Radě Evropské unie (EU) chce uspořádat summit, ketrého by se zúčastnil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. To je podle premiéra jeden ze snů, který ale má jednu podstatnou podmínku. “Moc bychom si přáli, aby Česká republika mohla v rámci předsednictví uspořádat summit, který by se týkal poválečné obnovy Ukrajiny a myslím, že by to bylo něco, co by České republice slušelo, slušelo by to EU a našemu předsednictví. Ale má to jednu podmínku, a to je, že situace na Ukrajině dospěje k mírovému řešení, a to zatím bohužel nevypadá,” uvedl a připodobnil to například k Marshallově plánu, který se uskutečnil po skončení 2. světové války.

Musíme věřit, že Vladimir Putin pochopí, že jeho agrese na Ukrajinu mu nepřinese žádné výsledky. Naopak, že Rusko ztrácí stále víc vojensky, politicky, eticky… To je jediná šance, že on toho nechá a Ukrajina bude svobodná,” dodal.

Petr Fiala se také chystá podepsat vstup Čechů do ukrajinských ozbrojených sil. “Mám v úmyslu to udělat velmi rychle. Je to tak, že to jsou jména, která procházejí poměrně složitým ověřovacím řízením. Vyjadřují se k tomu tři ministerstva, pak to teprve podepsal pan prezident a moje kontrasignace je z tohoto hlediska bezpečná,” řekl.

Bek poznamenal, že vláda ustoupila od původního záměru uspořádat více akcí v regionech mimo Prahu během předsednictví v Radě EU. Důvodem je válka na Ukrajině a velké ekonomické problémy. “To neznamená, že v regionech nic nebude. Ale v tuto chvíli není reálné, abychom větší akce dělali mimo Prahu. Je to samozřejmě z finančních důvodů. Ale je to i proto, že předcházející vláda, když připravovala summit, tak většinu výběrových řízení a objednávky prostor nasměrovala na Prahu a řadu věcí, už nelze změnit,” doplnil Fiala s tím, že akce, která předsednictví otevírá se uskuteční v Litomyšli. Vše se ale veřejnost včas dozví.

Prodloužení nouzového stavu musí vláda pečlivě zvážit

Prodloužením nouzového stavu, který navrhuje ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), zvažuje. “Situace, které Česká republika čelí, je naprosto neobvyklá a nouzový stav umožňuje státním orgánům dělat spoustu věcí, které bez něj nejdou. Třeba jde o zjednodušené správní řízení, což je pro zvládání uprchlické krize nezbytné. Týká se to činností Ministerstva práce a sociálních věcí, Ministerstva vnitra v oblasti zajišťování ubytovacích kapacit. Ale je důležitý i pro kroky, které děláme pro české občany v oblasti energetické bezpečnosti,” popisuje a dodává, že tak mohou rychleji plnit například plynové zásobníky. Neplánuje, že by skrze nouzový stav české občany vláda nějak ovlivňovala.

Uprchlíci na pražském hlavním nádraží a stanové městečko v Troji

Vláda se podle slov premiéra situací okolo romských ukrajinských uprchlíků, kteří aktuálně kempují na hlavním nádraží v Praze, zabývá. “Zvládli jsme uprchlickou vlnu, které teď čelíme jako jedna z nejlepších zemí v Evropě. Máme zaregistrované lidi, víme, kdo je na našem území. Řadu z nich jsme už dokázali zaměstnat, a když si uvědomíte, že to je 330 tisíc lidí, vůbec to není jednoduché. Z toho už 40 000 jsou zaměstnaní, tedy stojí na svých nohách a nejsou zátěží pro sociální systém,” pochvaluje si a zdůrazňuje, že při takovém množství to opravdu není jednoduché.

Situace okolo romských uprchlíků v Praze a Brně je poměrně složitá, proto je zřízená strategická skupina, která postupně hledá řešení a Fiala jí plně důvěřuje. Ve středu večer již začala stavba stanového městečka v Troji, kam by se právě uprchlíci, pobývající na hlavním nádraží měli přesunout. Deset stanů se 150 lůžky by se mělo nacházet na pozemku mezi Povltavskou ulicí a městským okruhem. Podle mluvčího pražského magistrátu by mělo k přesunu dojít o víkendu. Zařízení pak bude sloužit jako taková čekárna pro lidi, kteří čekají na prověření toho, zda nemají dvojí občanství, tedy ukrajinské a maďarské. Pokud ano, tak nemají na dočasnou ochranu v ČR nárok.

Nový vládní web pomůže občanům v krizi

Vláda kvůli ekonomické krizi a růstu cen spustila web s přehledem státní pomoci občanům. Na stránkách destnikprotidrahote.cz lidé najdou celou řadu rad, jak v dané situaci postupovat. “Já velice doporučuji občanům, kteří se o to zajímají nebo kteří se dostávají do existenčních problémů, neví si rady s cenami energií, ať se na tento web podívají. Najdou tam nejen celkovou pomoc, kterou vláda uvolnila na zvládání drahoty, které ČR čelí v důsledku inflace a Ruské agresi na Ukrajinu, ale najdou tam také konkrétní pomoc v jednotlivých kategoriích,” popsal. Pokud doma nemáte internet, tak premiér doporučuje navštívit Úřad práce, kde vám příslušní pracovníci poskytnou veškeré informace.

Lidé se nemusí bát, že by v zimě neměli čím topit

Fiala v rozhovoru také zdůraznil, že se občané nemusí obávat, že by si v zimě neměli čím zatopit. “Budete mít si čím zatopit, i kdyby Rusko přerušilo své dodávky,” uvedl.

Vláda nakoupila železnou zásobu plynu za 8,5 miliardy korun, která se může použít, kdyby se dodávky zastavily. Udělaly jsme i kroky, které nutí dodavatele distributorů plynu k naplňování zásobníků. V tuto chvíli jsou zásobníky doplněny ze zhruba 40 procent a pracujeme na tom, aby do začátku zimy naplněnost zásobníků překračovala 80 procent. Takže určitě bude čím topit,” slíbil premiér.

Zprávy - další články

Doporučujeme