Petr Fiala: Populistům je jedno, co bude za pár let, a jak budou žít další generace

7. září 2023·Zprávy·Dominika Číčelová·Romana Navarová

Petr Fiala (Foto: Frekvence 1)

Hostem Úterního Press klubu Frekvence 1 byl předseda vlády Petr Fiala. S Romanou Navarovou probrali například úspory ve školství, jednání ohledně konsolidačního balíčku, úspěchy, které vláda zatím zvládla, řešení kauzy pana Blažka nebo nezbytnost řešení důchodů.

Vzdělání patří k prioritám vlády

Podle návrhu ministra financí by měl resort školství snížit své výdaje o 11,6 miliardy. Dotknout by se to mělo nepedagogických profesí, propuštěno by mělo být 20 tisíc lidí. Předseda vlády České republiky Petr Fiala, jakožto bývalý ministr školství říká, že tohle není dobré ani konečné řešení. “Těžko se to vysvětluje veřejnosti, ale příprava státního rozpočtu je svázána z mého pohledu zbytečnými byrokratickými pravidly. Zveřejňují se průběžné informace o tom, jak se rozpočet sestavuje. Je to stanoveno zákonem. Proto se v květnu a na konci srpna dávají k dispozici čísla. Nejsou to ale čísla, která jsou výsledkem politické dohody. Neříkám, že je zbytečné se těmito čísly zabývat, ale to, co skutečně platí je, že deficit státního rozpočtu bude ve výši 252 miliard korun. Každý rezort se bude zabývat dopady rozpočtu až ve chvíli, kdy bude jasné, na co máme. Vzdělání určitě patří k prioritám naší vlády,” vysvětluje předseda a dodává, že chtěli zajistit důstojné platy učitelům, aby děti učili kvalitní lidé. “Abychom zatraktivnili učitelské profese, uzákonili jsme, že učitelé budou mít 135 procent průměrné mzdy. Pokud tedy dochází k úsporám, na učitelské platy se nesmí sáhnout. Jak velké úspory budou, na to si ještě počkejme,” říká Petr Fiala.

Opozice nemyslí na lidi, ale jen na své politické body

Pan předseda očekává ze strany opozice při jednání ohledně balíčku velké obstrukce a hlavní problém vidí v tom, že opozice nechce podpořit potřebný krok. Opozice nemyslí na lidi, ale jen na své politické body. Konsolidační balíček je nutný. Málokdo z řad rozumných lidí zpochybňuje, že je skutečně potřeba ozdravit veřejné finance a šetřit. Lidé z opozice to ví, ale veřejně to nepřiznají. Místo toho obstruují. Počítám s tím, že se bude kritizovat všechno možné. Za vládní koalici ale říkám, že konsolidační balíček prosadíme, jsme si jisti, že je to naprosto nutné. Potřebujeme dosáhnout čísel, které obsahuje,” ubezpečuje odhodlaně pan Fiala.

Provedli jsme tuto zemi krizemi velmi dobře s řadou úspěchů

Vláda čelí výtkám o porušování slibů v tom, že nebude zvyšovat daně. Mnozí říkají, že koalice před volbami nevěděla, jak je na tom čeká ekonomika, že neměli nic připraveného. “Nic z toho není pravda a mluví proti tomu fakta. Do vlády jsme přišli s připraveným balíkem změn a taky jsme ho hned realizovali. Snížili jsme výdaje rozpočtu o 80 miliard korun, což není nic snadného. Pak ale přišla válka a ani já jsem netušil jaký dopad bude ruská agrese na Ukrajině mít na Evropu. Moje vláda musela řešit jednu krizi za druhou. A přesto jsme dokázali lidem zajistit energie, zvládli jsme migrační vlnu, a přitom postupně konsolidujeme veřejné finance, snižujeme deficity,” říká Petr Fiala. Na informaci, že si lidé stěžují na nekomunikaci vlády a nedostatečné vysvětlování balíčku, pan předseda odvětil, že sám říká členům vlády, aby chodili do médií, setkávali se s lidmi a komunikaci vedli. “Je opravdu potřeba vysvětlovat kroky, které děláme. Nežijeme v lehké době. Výzev, kterým naše vláda čelila, byla celá řada. Stydět se nemáme za co. Provedli jsme tuto zemi krizemi velmi dobře s řadou úspěchů,” ujišťuje Fiala.

Během jednání ve Sněmovně jistě dojde řeč i na kauzy ohledně pana ministra spravedlnosti Pavla Blažka a primátorky Brna Markéty Vaňkové. Jak je bude chtít pan předseda uzavřít? “Ke kauze ministra Blažka jsme se postavil čelem od první chvíle. Jeho jednání nepovažuje za vhodné, ale snažil jsem se posoudit všechny okolnosti. Pro mě je důležité nepodlehnout tlaku, ale rozhodnout spravedlivě. Vše jsem posoudil, zjistil jsem, že se tam pan ministr skutečně ocitl náhodou, s přihlédnutím k tomu, jak dobře je hodnocena jeho funkce, jsem usoudil, že by v ní měl pokračovat. Dal jsem panu minstrovi žlutou kartu, a tak to zkrátka je,” nechává se slyšet pan předseda.

Důchody se musí vztahovat i na lidi, kterým je 40 let a méně

Dalším velkým tématem jsou důchody. Novela nebyla podepsána panem prezidentem v daném termínu, došlo k němu až o měsíc později. Petr Fiala se na něj za to nezlobí. Jsemrád, že nakonec vyslyšel argumenty a novelu podepsal. Vedli jsme o tom velmi intenzivní debatu. Důchody jsou důležité i z toho důvodu, že to státní rozpočet stojí stále víc a víc peněz a přestáváme na to mít. Je správné, aby celoživotně pracující lidé měli v seniorském věku od státu penzi, tak se to musí vztahovat i na ty, kterým je dnes 40 let a méně. Když nic neuděláme, důchody se dostanou do takového dluhu, že stát nebude schopen důchody vyplácet. To není strašení, to je realita. Proto děláme kroky, které děláme. Nevyvolává to potlesk, je to složité. Tím se liší rozumná demokratická vláda od populistů. Těm je jedno, co bude za pár let, a co budou dělat příští generace. Nedělají rozhodnutí, které se projeví až za x let a teď jsou nepopulární,” říká host Press klubu Frekvence 1 Petr Fiala.

Celý rozhovor si poslechněte ZDE

 

Zprávy - další články

Doporučujeme