Petr Gazdík: Platy učitelům klesnou, ale jen těm špatným. Kvalitní učitelé budou dostávat osobní nadtarifní příplatky

12. ledna 2022·Zprávy·Dominika Číčelová

Ministr školství Petr Gazdík. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl ministr školství Petr Gazdík. Ten v rozhovoru uvedl, že se bude snažit, aby nedocházelo k plošnému zavírání škol. Dále dělá s hygieniky a epidemiology všechno pro to, aby byly možné lyžařské kurzy, protože si uvědomuje jejich důležitost ze sociálního hlediska a také ujišťuje, že kvalitním a dobrým učitelům se platy nesníží.

Omikron není tak nebezpečný

K tomuto rozhovoru došlo těsně po jednání vlády, kde nastaly určité změny v opatření ohledně koronaviru, jako je zkrácení karantény a izolace“Já nemám důvod nevěřit epidemiologům, kteří se shodli na tom, že pět dnů izolace je při nakažení omikronem dostatečné. Když se podíváme na západ od nás, tak země jako Francie, Dánsko, Itálie… tam jdou čísla obrovským způsobem nahoru a my se snažíme být připraveni,” říká Petr Gazdík a dodává, že omikron není tak nebezpečný, aby lidé končili v nemocnicích na kyslíku, nebo že by docházelo k úmrtí. “Můžeme se dostat do situace, kdy nebudou k dispozici služby, jelikož zaměstnanci budou v karanténě,” nechává se slyšet ministr školství.

Sám dohlédl na testování

Ve čtvrtek jsme měli za sebou první testování ve školách a další proběhlo po týdnu. Snažíme se nemoci předcházet a dá se podle statistických dat předpokládat, že tato vlna přejde. Snažili jsme se tedy testovat dříve, než vlna omikronu přijde, abychom ji podchytili v zárodku. Zatím se zdá, že se po Vánocích tolik nešíří,” Říká Gazdík, který sám šel do školy během testování, aby se přesvědčil, jak testování probíhá, a zda na jeho základě je možné spoléhat se na výsledky, které jsou z testů zřejmé.

Jak bude vypadat výuka?

Momentálně se jedná i o tom, zda budou děti nosit ve školách roušky” Já jako ministr školství moc dobře vím, že učit celý den v respirátoru snižuje kvalitu výuky. Snažíme se tedy s hygieniky a epidemiology domlouvat podmínky pro vyučování tak, aby příliš netrpělo. V tuto chvíli ale nevíme, jak bude omikron postupovat, ale zatím se tváří, že velmi rychle,” vysvětluje Petr Gazdík postupy pro vytvoření podmínek pro výuku. “Já si rozhodně nepřeji, aby se opakovalo to, co v minulosti, tedy aby docházelo k plošnému zavírání všech škol. Nevidím důvod, proč by k tomu mělo dojít. Teoreticky by k tomuto kroku mělo dojít až ve chvíli, kdy by se měly zavírat továrny, obchody… byl bych nerad, aby školy byly opět ty, co na covid doplatí nejvíc,” říká ministr školství Gazdík.

Lyžáky jsou důležité

A jak to bude se školními lyžařskými kurzy? “Chápeme, že situace škol není jednoduchá. Škola má objednaný celý kurz, zařízený hotel… a teď řeší jestli se odjede, neodjede, bude potřeba test nebo nebude… Já si nedokážu představit, že bych někdy v polovině týdne sháněl na horách pro své svěřence PCR testy. Naštěstí se nám podařilo s hygienou dohodnout na rozumném opatření – PCR test předem, a pak celý týden homogenní kolektiv. Chtěli jsme dětem umožnit účast na lyžařských kurzech, protože to není jen o naučení se lyžovat, ale také o sociální interakci, o kterou bychom je neradi připravili. A zda se v tomto ohledu něco změní? Všichni moc dobře víme, že v politice nikdy neříkej nikdy…” vysvětluje situaci ohledně lyžáků Petr Gazdík.

Platy kvalitním učitelům neklesnou

On sám kritizoval rozhodnutí předsedů koaličních stran ohledně platů učitelů“Já ale jejich rozhodnutím naprosto rozumím, je potřeba dát veřejný signál, že tato vláda bude šetřit, a že nemůžeme donekonečna žít na dluh. Zdědili jsme zadlužený dům, do kterého ještě prší… V takové situaci výrazně přidávat není možné. Nemohu souhlasit s předsedou odborů, který říká, že učitelům platy klesnou. Klesnou, ale jenom těm špatným. Ti, kteří nebudou mít žádné osobní příplatky a nadtarifní složky. Každý ředitel má o 20 procent víc na nadtarifní složky. Tedy pokud jednomu nedá nic, druhému může dát 40 procent, a to už je dostatečná finanční motivace. Pokud jste kvalitní učitel, plat vám rozhodně klesnout nemusí. Slib je, že budeme držet plat učitelů na 130 procentech průměrné mzdy a za to budeme bojovat,” slibuje ministr školství Petr Gazdík.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme