Petr Hladík: Náš cíl je vybrat alespoň 90 procent PETu zpět

31. května 2023·Zprávy·Dominika Číčelová·Čestmír Strakatý

Petr Hladík (foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu Frekvence 1 byl v úterý Petr Hladík, ministr životního prostředí z KDU-ČSL. S Čestmírem Strakatým mluvili o šetření jejich ministerstva, o zálohách na PET lahve a plechovky a o fotovoltaikách.

I Ministerstvo životního prostředí nemine šetření v rámci konsolidačního balíčku. Pan ministr předpokládá, že ušetří především na provozu, na zaměstnancích, tedy na platech, což by mělo dělat 6,8 milionů korun. Jako malé ministerstvo prý nebude mít problém ušetřit. “Co se týká dotací, Ministerstvo životního prostředí je čerpá především ze zdrojů EU nebo z Fondu životního prostředí. Nás se tedy šetření na dotacích nedotkne,” vysvětluje Petr Hladík.

Zálohy na PET lahve

Již dlouho se mluví o myšlence ohledně zálohování PET lahví. Pan ministr ujišťuje, že vše bude fungovat jednoduše, tak jak již známe ze zálohovaných skleněných lahví. Bude se to týkat všech PET lahví a plechovek kromě lahví na mléko. Budou se vracet tam, kde se nakupují, v obchodech, v obchodních řetězcích nebo na benzinových pumpách. Pokud se zákon prosadí, bude potřeba čas, aby se obchodníci stihli nachystat. Systém bychom chtěli spustit v tom nejbližším možném termínu, tedy v polovině roku 2025,” říká pan Hladík a dodává, že nápoje se tím nijak nezdraží. “Stejně tak jako se zálohami nezdražilo pivo. Zálohu vyndáme z peněženky a hned při vrácení ji dostanu zpátky. Celý systém bude financovaný ze tří zdrojů: Z poplatků nápojářů, který již platí dnes, z prodaného PETu, všechen PET, který vybereme bude mít takovou kvalitu, aby se ze staré lahve udělala nová, a nakonec z nevybraných záloh. Náš cíl je vybrat alespoň 90 procent PETu,” říká Patr Hladík a vysvětluje důvody, proč to bude dobré. Prvním důvodem je, aby se lahve a plechovky nepovalovaly ve škarpách, v lesích. Druhý důvod je, že většina se vybere zpátky. A třetím důvodem je, aby se z PETky vytvořila zase PETka.

Dnes ještě stále není na každé nové budově, ať už s bytovými či nebytovými prostory, fotovoltaika. Přesto pan ministr tvrdí, že už to začíná být standardem. Jako koalice SPOLU jsme si stanovili cíl, že chceme na 100 tisících střechách za 4 roky udělat fotovoltaiku. A my tento cíl splníme možná již na konci tohoto roku, tedy v půlce našeho volebního období. Nejsem příznivec zákazů a příkazů, ale jsem zastánce motivace.”

Celý rozhovor najdete zde.

Zprávy - další články

Doporučujeme