Policie varuje ženy před “americkými vojáky”. Podvodníci vylákají z obětí i miliony korun

27. března 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

V minulém týdnu se policistům v Libereckém kraji přihlásila podvedená žena, která podvodníkovi, jenž na vystupoval na facebooku jako americký voják, poslala přes jeden milion korun.

Ženu oslovil koncem ledna letošního roku neznámý pachatel vydávající se na svém facebookovém profilu za amerického vojáka nasazeného do válečné zóny v Afganistánu. Díky jeho komunikativnosti a pěkné profilové fotografii, kterou si “vypůjčil” na některém z internetových portálů, se mu podařilo získat její sympatie.

Muž z facebooku s ní udržoval poměrně intenzivní komunikaci po dobu několika týdnů. Zpočátku si psali jen přes facebookové zprávy a potom přešli na komunikační kanál společnosti Google Hangouts. Používali přitom internetový překladač a psali si v českém jazyce.

Poměrně brzy se jí svěřil s tím, že by se rád vyvázal ze služby v armádě a začal nový život v Evropě. Také jí namluvil, že vážně uvažuje o přestěhování do České republiky. K uskutečnění jeho plánů mu ale chyběly peníze. Tvrdil, že jich má hodně, ale že jsou uložené v bezpečnostním sejfu. Dostat se k nim údajně nemohl, protože měl zakázáno opustit své stanoviště v Afganistánu. Jediným řešením byl odchod z armády a k němu mu měla ona dopomoci. Voják ji ujišťoval, že jí všechny peníze, které mu půjčí, vrátí.

V období od 11. února do 20. března letošního roku proto poslala na účty ve Spolkové republice Německo a v Turecku dohromady přes jeden milion korun. Původně měla za jeho vykoupení od armády zaplatit “jen” 3 500 euro, ačkoliv je ale podle instrukcí odeslala, obdržela vzápětí zprávu, že peníze nebyly doručeny a je třeba poslat je znovu. To také udělala, potom musela uhradit poplatek za jeho zavazadlo ve výši 10 200 euro a takto podobně se částka navyšovala dál.

Stejné případy s pracovním názvem “americký voják” řeší policisté napříč celou republikou a poškozených žen rok od roku přibývá. V březnu letošního roku se policii v České republice přihlásila žena, která falešnému americkému vojákovi poslala neuvěřitelných 3 720 000 korun.

Zprávy - další články

Doporučujeme