Policii i veřejnost vyděsil šílený případ týrání koček. Matka a syn obvinění odmítají

26. května 2022·Zprávy·Redakce

Ilustrační foto (Shutterstock)

Pět let vězení hrozí Barboře Nekolové a jejímu synovi Jiřímu, kteří podle obžaloby ve svém pražském bytě chovali přes 40 koček. Kočky byly v zuboženém stavu, nemocné, podvyživené. Informaci přinesl web Novinky.cz.

Barbora Nekolová a její syn Jiří podle obžaloby chovali v bytě o výměře 70 metrů čtverečních v paneláku v pražských Horních Počernicích 44 koček různého pohlaví, plemene, kastrované i nekastrované. Všechny kočky měly podle spisu trpět kvůli nevhodným podmínkám různými nemocemi, některé z nich byly smrtelné.

Kočky podle státní zástupkyně dlouhodobě strádaly, trpěly nebo nebyly dostatečně krmeny. Nekolová původně chovala 60 koček, ale úřady jí kvůli nevyhovujícím podmínkám nařídila chovat koček jen deset. Když ale loni v únoru přišla městská část Prahy 9 na kontrolu, zjistili, že žena jich má v bytě 44.  Respektive 42; dvě koťata byla mrtvá. Žena ani její syn se hlavního líčení nezúčastnili, přes své právníky ale tvrdí, že jsou nevinní.

Byt sice patří jí, ale od podzimu 2019 už tam prý nebydlí. Podle svého vyjádření Nekolová nicméně do bytu v zimě 2021 umístila kočky své známé, která se o ně starala v chatové oblasti v Praze 6. Její syn prý v bytě choval svých devět koček. Syn zase vypověděl, že kočky jeho nejsou a jen je hlídal jejich známé, některé měly jen rýmu. Nekolová zase tvrdí, že se týrání nedopustila.

Nekola nepořádek vysvětloval tím, že se učil a ráno nestihl uklidit, protože kontrola přišla v osm ráno a vzbudila ho. „Večer před kontrolou jsem se učil do noci a úklid nechal na ráno. Že z toho vznikne týrání, to mi přijde přehnané,“ myslí si. „Všiml jsem si, že některé kočky mají rýmu, ale jedly v pořádku,“ uvedl v písemné výpovědi Nekola.

Foto: (se souhlasem Policie České republiky)

Žádnou kočku jsem netýral, o své kočky se starám,“ uzavřel obžalovaný. Svědkyně z veterinární kontroly, která byla v bytě při kontrole loni v únoru, nicméně uvedla, že právě během kontroly zaslechla, jak Nekolová svému synovi určuje, které ze čtyř desítek koček má označit za své.

Zprávy - další články

Doporučujeme