Stav prezidenta Miloše Zemana je stabilizovaný. V nemocnici může strávit až týdny

10. října 2021·Zprávy·Barbora Turková·ČTK

Sanitka přivezla prezidenta do nemocnice (Foto: ČTK)

Lékařům v Ústřední vojenské nemocnici v Praze se podařilo stabilizovat stav prezidenta Miloše Zemana, kterého tam v neděli převezla sanitka ze zámku v Lánech. Potvrdily to zdroje MF DNES, podle nichž se hospitalizace může protáhnout až na 3 týdny.

„Mohu potvrdit, že pan prezident je ve stabilizovaném stavu. Další informace ke zdravotnímu stavu pana prezidenta v průběhu léčby nemám,“ potvrdila Novinkám mluvčí ÚVN Jitka Zinke.

Prezidenta Miloše Zemana v neděli v poledne převezla sanitka ze zámku v Lánech do Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Jeho zdravotní stav se v posledních týdnech velmi zhoršil. Při příjezdu do nemocnice byl prezident očividně bezvládný. Jeho ošetřující lékař oznámil, že je v nemocnici kvůli komplikacím při léčbě.

Důvodem hospitalizace prezidenta jsou komplikace provázející jeho chronické onemocnění. Médiím to včera v krátkém prohlášení před Ústřední vojenskou nemocnicí v Praze řekl Zemanův ošetřující lékař a ředitel nemocnice Miroslav Zavoral. Zeman je podle něj hospitalizován na pracovišti intenzivní medicíny.

Krátce po 13. hodině jsme přijali k hospitalizaci prezidenta republiky Miloše Zemana na mé doporučení. Důvodem hospitalizace jsou komplikace, které provázejí jeho chronické onemocnění, pro které je u nás léčen. Přesně známe diagnózu, tím způsobem jsme schopni zacílit léčbu tak, jak má vypadat. V tuto chvíli je pacient hospitalizován na pracovišti intenzivní medicíny ÚVN a je v péči odborníků,” řekl Zavoral. Přesnou diagnózu prezidenta médiím nesdělil, neboť k tomu nemá jeho souhlas.

Prezident v ÚVN v září strávil osm nocí, podle Pražského hradu šlo o rekondiční pobyt, při kterém prezident podstoupil několik vyšetření a infuze. Ve tehdejší zprávě Hradu je uvedeno, že prezident trpěl dehydratací a mírným vyčerpáním a že u cukrovky nebyly zjištěny nadlimitní hodnoty. Neuropatie nohou, kvůli které se prezident pohybuje na vozíku, podle zprávy přetrvává.

Zprávy - další články

Doporučujeme