Připlatíme si za cukr? Extrémní sucho poznamenalo úrodu cukrovky

15. října 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Kvůli rekordnímu suchu hlásí zemědělci špatnou úrodu cukrové čepy, kvůli čemuž v příštím roce hrozí, že cukr v obchodem podraží.

Letošní sucho si vybírá svou daň. Zákazníci nakupují dráž v obchodech už například brambory nebo pečivo. V příštím roce by mohl podražit i český cukr, jehož se urodilo letos méně, než se očekávalo.

Bývá průměrná váha bulvy kolem těch 80 deka. My konkrétně jsme měli v letošním roce při kontrolním odběru průměrnou váhu bulvy 29 deka“, uvedl pro TV Nova předseda představenstva Svazu pěstitelů cukrovky Čech Otakar Šašek.

Jan Hašek, předseda zemědělského družstva, uvedl, že se z každého hektaru dá očekávat ztráta až 15 tisíc korun. Cukrovka totiž dorostla maximálně do poloviční velikosti, kterou obvykle mívá. Může za to paradoxně i déšť, který dorazil na konci léta. Ten podle ředitele cukrovaru Václava Řeháka srazil cukernatost až o tři a půl procenta.

Otakar Šašek doplnil, že by cukr mohl v příštím roce podražit a dostat se na cenovou úroveň, na které byl před pár lety. Může se tedy stát, že kilogram cukru bude v obchodech stát až dvacet korun.

Zprávy - další články

Doporučujeme