Pro pivovary je navýšení daně velkým skokem. Potřebujeme jistotu podnikání, kterou nám vláda nedává, říká Ferencová

24. května 2023·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Martina Ferencová. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byla výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. V rozhovoru jsme probrali zvýšení daně na čepované a nealkoholické pivo. A to z 10 procent na 21 procent. Jak se k tomuto kroku staví pivovary?

Pro pivovary je navýšení daně o celých jedenáct procentních bodů na pivo opravdu velkým skokem. “Máme z toho pocit, že stát se k nám začal chovat jako zlá macecha. Kdy my mu přinášíme do ekonomiky z daně odvody téměř třináct miliard korun, zaměstnáváme šedesát tisíc lidí a vlastně dáváme práci dalším 250 tisícům lidem v gastru a tvoříme i sociální kulturní prostředí, obzvláště na vesnicích a teď se nám stát odvděčuje tím, že nás trestá enormním zatížením, zvláště po covidu a době, kdy energie a všechny vstupy šly nahoru… Takže my se teď opravdu necítíme úplně nejlíp,” popsala situaci Ferencová.

Jednání o nás bez nás

Svaz od počátku nebyl přizván k jednání se zástupci vlády, kdy se rozhodovalo o změně sazby DPH na pivo. “Je to jedna z našich výtek. Opravdu jsme do toho nebyli zataženi. Neměli jsme možnost na Ministerstvu financí prezentovat naše závěry a studie a ani jsme neviděli dosud žádnou dopadovou zprávu. Takže nevíme, jak ministerstvo přišlo vůbec k úsporám, které právě zveřejnilo,” uvedla výkonná ředitelka.

To, že víno neoznačila vláda za “alkohol” a bude pro něj ve zdanění výjimka, tedy nulová daň, vnímá Svaz jako velkou nespravedlnost. “Vláda se zavázala motivovat k zodpovědnému přístupu… Jdeme trendům naproti a jsme za to vlastně potrestáni. Takže to, že je určitá kategorie alkoholu, což je to víno, které si prosadili navzdory všemu.”

Do poslední chvíle Svaz věřil, že vyhraje rozum, protože gastronomie a pivovarství v posledních třech letech zažívá opravdu nelehké období. Bohužel se tak nestalo a Česko se nevydá stejnou cestou jako třeba okolní státy, které snižovaly sazby daní, aby tento postižený sektor nějakým způsobem podpořily.

České pivovarnictví potřebuje jistotu

Svaz podle Ferencové potřebuje jistotu podnikání, kterou mu vláda aktuálně nedává. “Potřebujeme, aby změny, které se udělají, byly dlouhodobé a my si mohli plánovat třeba investice, zálohování. Potřebujeme, aby se tady nevydávaly věci, které budou platné za šest měsíců, protože to je enormně málo. Proto, abychom mohli podnikat, tak bychom potřebovali předvídatelnost, u některých zákonů je přechodná doba až dva roky. A co se týče nealkoholických nápojů, tak tam si myslíme, že opravdu patří do snížené sazby stejně jako čepované pivo,” uzavřela výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.

Celý rozhovor si můžete poslechnout zde:

Baví vás naše rozhovory? Hlasujte pro Frekvenci 1 v anketě Podcast roku!

Zprávy - další články

Doporučujeme