Řidiči se v koloně otáčeli do záchranné uličky, může jim hrozit až několik let vězení

3. července 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Provoz na dálnici D1 30. dubna 2019. Ilustrační foto.

Řidiči se při pondělní nehodě na dálnici D7 u Knovíze na Kladensku otáčeli do záchranné uličky, chtěli se tak vyhnout stání v koloně. Podle policejní mluvčí Marcely Pučelíkové nemusí jít jen o přestupek, ale skutek může být kvalifikovaný jako trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti. Právní kvalifikace zatím podle mluvčí stanovena nebyla. V případě prokázání viny a odsouzení za obecné ohrožení by pak řidičům hrozilo až několik let vězení.

Případem se zabývají kladenští policisté. “V současné době vyhodnocují kamerové záznamy, které mají k dispozici od svědků a ostatních řidičů,” uvedla Pučelíková. Podle ní zatím policisté vědí zhruba o 20 automobilech, jejichž řidiči jeli uličkou v protisměrné části silnice.

Policisté také žádají o informace svědky, kteří viděli kolizní situaci, kdy některý z řidičů ohrozil při jízdě v uličce ostatní řidiče včetně záchranných složek.

Uličku smí podle zákona využít pouze vozidla s právem přednostní jízdy, tedy například záchranná služba, hasiči, policie. Řidiči porušili předpisy o provozu na pozemních komunikacích i tím, že couvali, otáčeli se a jeli po dálnici v protisměru.

Dálnice D7 byla v pondělí odpoledne kvůli nehodě osobního a nákladního auta uzavřená zhruba dvě hodiny. Řidič osobního vozu se lehce zranil. Příčinu a okolnosti nehody policie vyšetřuje.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme