Řím terorizují divoká prasata. Obyvatelé jsou zoufalí

1. října 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Řím čelí v posledních dnech velmi netypickým nájezdům. Tamní obyvatelé terorizují divoká prasata. Ta hledají potravu v odpadcích. Obyvatelé jsou však zoufalí a dochází jim trpělivost. Informoval o tom Euro News.

Po celou historii italské hlavní město čelilo různým nájezdům. V těchto dnech se ale potýká s řáděním divokých prasat. Je to invaze,” uvedl pro Euro News provozní jedné z italských restaurací Pino Consolati. Prasata běžně chodí na jeho zahrádku a myslí si, že tam najdou něco k snědku. Není to příjemná situace,” dodal pro server s tím, že jeho sestra nedávno potkala před svým obchodem hned 30 divočáků.

Avšak setkání s těmito zvířaty není pro tamní obyvatele až tak velkou novinkou. Objevily se v ulicích už v roce 2017, kdy se všude vršily odpadky a byl problém s jejich svozem. Jeden z kaňourů způsobil také smrtelnou nehodu muže jedoucího na mopedu.

Stav letos opět souvisí jak se svozem odpadu, tak i s přemnožením tohoto druhu divoké zvěře. Italský zemědělský svaz Coldiretti dokonce odhaduje, že v celé zemi jich je přes dva miliony. Například v městských parcích v regionu Lazio žije pět až šest tisíc prasat. Ve snaze potlačit nárůst populace regionální vláda v roce 2019 spustila program odchytu zvířat do klecí a minulý měsíc povolila jejich lov v některých částech, což bylo dosud striktně zakázané.

Proti tomu ale stojí ochránci zvířat. Někteří Římané jejich názor nesdílejí a raději by byli, kdyby se divočáků nadobro zbavili. Bojím se přejít po chodníku, protože jsou tady kontejnery na odpad a oni na mě vyskočí,” postěžovala si seniorka Grazia serveru, když čekala na vnoučata před školou.

Zprávy - další články

Doporučujeme