Roman Šmucler: Lékaři by měli být placeni od kvality práce. Ne, aby seděli v nemocnicích a čekali, co přijde

16. listopadu 2023·Zprávy·Barbora Turková·Čestmír Strakatý

Roman Šmucler (Zdroj: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl šéf České stomatologické komory Roman Šmucler, který okomentoval chystanou stávku lékařů i proč je nutné změnit zdravotnický systém v České republice. A také se dotkl citlivého tématu nedostatku zubních lékařů.

Stovky lékařů plánují v prosinci velkou stávku a nesloužit některé směny. Odmítli nabídku od ministerstva zdravotnictví na zvýšení platů od ledna 2024 formou garance nepodkročitelné výše platu místo zvýšení platových tabulek. Kompromis nabídnutý od ministerstva zkrátka odmítli. „Rozumím tomu, ale já jsem prezident komory z jiného vesmíru. My jsme komora západního typu a staráme se o to, aby zubní lékaři kvalitně pracovali a trestáme ty, co pracují špatně. Kdyby prezident České stomatologické komory jednal o platech, tak je asi na zrušení. Buď je to komora, která se stará o kvalitu a pacienty, nebo je to odborové sdružení, proti kterým nic nemám. Té věci rozumím, je to špatný systém v českém zdravotnictví. Debata o platech je nešťastná, protože bychom se měli bavit o tom, aby doktoři nebyli zbytečně v nemocnicích, aby nemocnic bylo méně, ale běželi na třísměnné provozy, abychom konečně dohnali Rakousko a Německo. Zdravotnictví se musí celé změnit,” komentuje Šmucler.

Zubních lékařů je dostatek

Pro mladé lékaře nejsou prioritní jen platy, ale i přesčasy. „Lékaře si musíme rozdělit. Jsou tu lékaři, jako je kolega Přáda z elitní nemocnice. Já když byl v elitní nemocnici, tak jsem měl stovky hodin přesčasů a byl jsem rád, že si mě tam nechali a bez toho to nejde. Pak jsou lékaři na venkovských nemocnicích, kteří když jsou mladí a dělají hodně, tak o to rychleji jsou pak využitelní. Pak jsou starší kolegové, kteří dělají nesmysly. My si zvykli na to, že platy doktorů jsou přes tisíce hodin podle tabulek. Mají být placení od kvality práce a měl by to být systém jako je v USA nebo v Německu. Doktoři si udělají svojí práce a zbytečně tam nesedí. Jaký smysl je spát v nemocnici? Má mít osmihodinovou směnu a pak příslužbu, že ho zavolají,” komentuje šéf České stomatologické komory.

Šmucler je přesvědčený, že zubních lékařů je dostatek. Jak sám říká, měnit některé věci je ale dlouhodobý proces a nejde to hned. „Myslím, že se to mění a musí se to odpracovat, ale od toho tam sem. Měli jsme první fázi reformy stomatologie, že jsme třeba všechny peníze z rovnání zubů dospělých přesunuli na rovnání zubů dětí, začali se slušně platit celkové náhrady. Zákon jsme napsali jako komora a s ministerstvem jsme to obrušovali, našli jsme kompromis.” U nás se hodně platí výkony, které se neplatí v Rakousku. „Já jsem to přebral s 3% z rozpočtu, teď je to 7%. Není nedostatek zubních lékařů, ale jim za to nikdo nezaplatí, takže oni ty věci nechtějí dělat a raději řeknou, že nemají kapacitu. Když to začnou dělat na pojišťovnu, tak se konečně nebudou muset před pacientem vymlouvat. Já chci, aby se lidé měli stejně jako v Rakousku, možná i líp,” uzavírá Roman Šmucler.

Celý rozhovor si poslechněte zde 

Zprávy - další články

Doporučujeme