Sandra Udženija: Metro D je důležité pro rozvoj Prahy, ale nám teď nezbývá nic než čekat

21. února 2024·Zprávy·Dominika Číčelová

Sandra Udženija (Foto: Frekvence 1)

Hostem Romany Navarové byla v Press klubu Frekvence 1 náměstkyně pražského primátora Sandra Udženija. S Romanou Navarovou spolu probraly pondělní protest, který paní náměstkyně neuznává. Dále prozradila, které zemědělce podporuje, jak momentálně koalice funguje nebo jak to vypadá se stavbou metra D a Libeňského mostu.

“Vždy jsem byla zastáncem svobody, ke které přirozeně patří i právo vyjádřit svůj názor protestem. Ale moje svoboda končí tam, kde začíná svoboda toho druhého. Blokování silnic a obtěžování obyčejných lidí není protest, ale vydírání. A s tím mám tedy problém,” napsala paní náměstkyně na sociální síť X v reakci na protest zemědělců. Na úvod rozhovoru chtěla poděkovat všem Pražanům, návštěvníkům Prahy a všem, kteří se třeba chystali dnes do Prahy, a přitom tak neučinili. “Díky nim a díky tomu, že vyslechli výzvu, aby pokud možno nejezdili autem do centra, tak se tak skutečně stalo a až na pár komplikací jsme to zvládli velmi dobře. Když jsem dnes viděla transparenty typu: ‘Děláme vám žrádlo, nechte nás jen pokojně žít.’, tak jsem se naštvala. Já nemám tuto rétorika ráda. Lidí, kteří takto projevují svůj osobní názor, si já osobně nevážím. Všichni kupujeme potraviny, na stole máme jídlo, ne žrádlo, a pokud možno kupujeme potraviny i našich zemědělců. Když někdo takhle vystupuje, skutečně tím dehonestuje práci poctivých zemědělců. Jestli někdo protestuje proti velké byrokracii nebo proti green dealu, naprosto to respektuji a navíc podporuji. Byrokracie zahubí nás všechny. Ovšem ironií je, že jeden z dnešních svolatelů, pan Zdeněk Jandejsek je jedním z velkých čerpačů dotací, a to více než 2 miliardy. Takže nám přijel nadávat, zatímco natahuje ruku. Velká část zemědělců odjela z protestu pryč, protože se neztotožňovala s tím, co tady ta malá skupinka převáděla,” říká rozhořčeně Sandra Udženija.

Před začátkem rozhovoru byla paní náměstkyně informovaná od Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy, že byl celý den v tomto ohledu bezproblémový, že se záchranáři všude dostali, nikdo nebyl v nebezpečí, a že vše proběhlo tak, jak má.

Koalice si umí sednou a najít kompromis

V pátek minulý týden to byl přesně rok, co bylo zvoleno nové vedení metropole v čele s panem primátorem Bohuslavem Sobotkou. Někteří komentátoři říkají, že vládní pětikoalice má za sebou teprve první relativně klidný rok. Paní náměstkyně to vidí tak, že se sice jedná o lehce nesourodou koalici, ale že kopírovali vládní úroveň. “Já osobně jsem z toho měla větší obavy, nicméně to byl skutečně klidný rok bez hádek a bez konfliktů. Jsme schopni si sednou na koaliční jednání a dojít ke kompromisům. Musíme si některé věci vyříkat, nemáme vždy stejný pohled na věc, nicméně jsme politici a takhle jsme byli zvoleni. Je na čase ukázat, že umíme společně fungovat. Lidé nemají rádi hádky, pokud tedy takhle budeme vládnout i nadále, můžeme být úspěšná koalice,” říká přesvědčeně paní náměstkyně.

Libeňský most bude nakonec stát třikrát tolik

Dalším důležitým tématem, které jistě nejen Pražany zajímá, je rozestavěné metro linky D, rozestavěné stavby v dezolátním stavu, například Libeňský most. “V tomto případě skutečně táhneme za jeden provaz. První etapa metra D se staví, v druhé etapě, která byla vysoutěžená, a my opakovaně říkáme, že za to může bývalý náměstek primátora, který zakázku evidentně nesestavil dobře a zneužil svou pozici, nyní za to platíme tak, že se velké stavební firmy mezi sebou hádají. Je to velká zakázka a oni si vzájemně posílají stížnosti a my s tím nemůžeme nic dělat. Čekáme a doufáme, že se bude co nejdřív pokračovat. Co se týká Libeňského mostu, je pravda, že bylo utraceno už zbytečně moc peněz, ale také v momentě, kdy bylo stavební povolení v platnosti, tak nový most, který stejně budeme muset postavit měl stát cca 600 milionů, nyní bude stát 2 miliardy. Mohlo se vyčerpat mnohem méně finančních prostředků, než tomu skutečně bylo a bude,” ukončuje Sandra Udženija, náměstkyně primátora Prahy, která byla hostem Press klubu Frekvence 1.

Celý rozhovor najdete ZDE.

Zprávy - další články

Doporučujeme