Stanislav Trávníček: Je vhodná doba na změnu dodavatele plynu i elektřiny

8. března 2024·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Stanislav Trávníček. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl předseda Rady Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Stanislav Trávníček. V rozhovoru jsme spolu probrali aktuální situaci v energetice. Je vhodná doba na změnu dodavatele plynu či elektřiny?

Celková roční spotřeba zemního plynu se v loňském roce znovu snížila meziročně o více než desetinu. Vypadá to, že po dvou velmi úsporných letech soustavného poklesu se v České republice loni spotřebovalo nejméně plynu za více než 30 let nazpět. Predikce vývoje cen u plynu je podle předsedy Rady těžce určitelná. “Když srovnáme průměrnou cenu a úroveň z minulého roku a podíváme se na to za kolik se plyn obchoduje teď. Tak jsme někde na polovině těch hodnot, které tady byly v souvislosti s energetickou krizí. Ale stále jsme poměrně vysoko nad těmi cenami, které platily před energetickou krizí,” uvedl a dodal, že velkou roli na trhu s plynem hraje citlivost na jakékoliv politické změny, krize. “Takže si myslím, že nikdo v tuto chvíli neumí říct, kde se ceny budou pohybovat. Jsou ale nižší, než byly například ve stejném období loňského roku, a to poměrně významně.

Ceny plynu a elektřiny může podle předsedy ovlivnit ledacos. “Jak víme z minulosti. Tu cenu hlavně ovlivní zásadní události jako byl třeba útok na Ukrajinu, nebo narušení podmořských plynovodů,“ řekl Trávníček.

Česko aktuálně bere plyn primárně ze severní trasy – z Německa. “Tam to bylo nějakých 90 nebo více procent v průměru v loňském roce. Ale přibližně asi nějakých osm procent prostě plyne i z jihu, respektive ze vstupního bodu, kterým jsme propojeni ze Slovenska,“ doplnil. Nicméně to se v čase mění a například na začátku letošního roku bylo toku více z jihu.

Podle předsedy Rady ERÚ je vhodná doba změnit dodavatele plynu, pokud se lidem zdá, že zaplatili hodně a měli vysoké zálohy. “Nejen u plynu, ale i elektřiny. Ale měli by aktivně vyhledávat a nečekat na to, že je někdo osloví. Tam už totiž může být nějaký háček,“ popsal. Dobré jsou pro to podle Trávníčka kalkulátory, které má ERÚ k dispozici na svých webových stránkách.

V loňském roce ERÚ oznámil regulované ceny elektřiny, které pro letošek vzrostly. K tomu došlo podle předsedy kvůli zvýšených cen komodit. “Proto, aby soustavy fungovaly, je potřeba nějaká vlastní spotřeba… Říká se tomu ztráty, ale jsou to technické ztráty bez kterých soustava nefunguje. Provozovatel soustavy nakupuje komoditu za tímto účelem na velkoobchodních trzích a musí nakupovat za ceny, které jsou dostupné. To je důvod zvýšení,“ dodal v závěru Press klubu s tím, že nyní to vypadá, že se tato složka nákladu snižuje, což se částečně propisuje do regulovaných cen elektřiny.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme