Tomio Okamura: Naše hranice jsou jako cedník a vláda to nedokáže zajistit

7. října 2021·Zprávy·Dominika Číčelová

Tomio Okamura (Foto Frekvence 1)

Hostem pátečního Press klubu Frekvence 1 byl dnes předseda SPD Tomio Okamura. S Romanou Navarovou mluvili o tom, jak probíhá letošní kampaň, proč jsou pro hnutí velkým tématem uprchlíci a co se hnutí SPD povedlo.

Proti korupci hmotnou odpovědností

Tomio Okamura má podle expremiéra Mirka Topolánka dobré nápady. Když řekne, že migrace bude téma, tak je to téma. Migrace se v předvolebním období stala velkým tématem. Ovšem předseda SPD říká, že politické hnutí má mnohem širší program, jak už vyplývá z názvu Svoboda a přímá demokracie. “Je to především změna systému přímé demokracie. My chceme přímou volbu, odvolatelnost politiků a jejich hmotnou odpovědnost, což je důležité protikorupční opatření,” vysvětluje Tomio Okamura s tím, že právě v hmotné odpovědnosti jim zatím ostatní strany brání a vrací se k tématu migrace.

Chce nulovou toleranci

“Podle oficiálních údajů za první polovinu letošního roku byl nárůst počtu nelegálních migrantů z Afrických a Islámských zemí do Evropy o 59%. Denně se zadržují nelegální migranti na území České republiky. Naše hranice jsou jako cedník a vláda to nedokáže zajistit, říká Okamura a připomíná nedávný případ znásilnění mladé české školačky v Lukavci u Terezína, kterou podle jeho slov za bílého dne brutálně znásilnil nelegální africký islámský migrant. “Je potřeba před tím nezavírat oči, a až tady migranti reálně budou ve větším množství, tak už bude pozdě. Vytýkám vládě Andreje Babiše, že přijal před měsícem prvních 169 islámských afghánských migrantů. My opravdu trváme na nulové toleranci,” hlásá předseda SPD. Kdyby se politické hnutí Svoboda a přímá demokracie dostala po volbách k moci, nedovolila by, aby tito uprchlíci dostali v České republice trvalý pobyt.

Podpora pracujícím rodinám

Hnutí ANO a ČSSD za celých osm let nepředložili důchodovou reformu a podle Tomio Okamury je základním pilířem zvýšení porodnosti pracujících lidí. Stávající pracující lidé si nešetří na své důchody, ale z odvodů pracujících lidí se platí důchody našim rodičům a prarodičům. “My tedy potřebujeme dostat porodnostv České republicepřes dvě děti na matku, jinak neufinancujeme důchody. Proto my navrhujeme podporu pracujícím rodinám s dětmi a ukončit podporu nepřizpůsobivých. Letos prošel návrh SPD, že pracující rodiny s dětmi nově dostanou 6000 ročně, což je dobrá zpráva,” říká Okamura.

ANO vždy potřebovalo hlasy SPD

Na místě je otázka, co se předsedovi SPD povedlo a co nikoliv. “Přestože jsem v opozici, tak se nám podařilo prosadit spoustu zákonů. My máme rádi zvířata. Takže mám radost, že se podařilo prosadit zvýšení sankcí za týrání zvířat. Díky hlasům SPD se zvýšily důchody. Babiš nemá většinu ve sněmovně. Vždycky k tomu potřeboval hlasy SPD a já se k tomu hrdě hlásím. Piráti, STAN a Top 09 nepodpořili zvýšení důchodů od 1.1.2022. Takže je vidět, na co se babičky a dědečkové mohou těšit pokud budou u moci tyto strany,” říká Tomio Okamura a dále pokračuje ve výčtu svých úspěchů. “Dále se nám podařilo prosadit paušální daň pro živnostníky, zrušení daně z nabytí nemovitosti a zrušení superhrubé mzdy. Jsem rád, že díky SPD mají pracující lidé více peněz v peněženkách. Opět proti hlasovali Piráti, STAN a Top 09. Já nevím, proč trestají pracující lidi,” říká předseda Tomio Okamura.

Poslechněte si rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme