Tomio Okamura varuje Čechy před opičím morem. Existuje vůbec tato nemoc?

5. října 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Tomio Okamura v jednom ze svých videopříspěvků na Facebooku varuje před hrozbou západonilské horečky a také opičího moru, nemocemi, které sem podle něj zavlekli migranti. Ukazuje se ale, že opičí mor možná neexistuje.

“V těchto dnech se ve státech Evropské unie objevily vzácné případy západonilské horečky a opičího moru. Zemřeli čtyři lidé včetně jedné české ženy. Tyto případy mají bez jakékoliv pochyby souvislost s ilegální migrací. Hnutí SPD dlouhodobě upozorňuje, že s migrační politikou EU přímo souvisí obrovská zdravotní rizika pro populaci Evropy,” uvedl Tomio Okamura na svém facebookovém profilu.

Pokud by se však člověk rozhodl googlit, vyhledávač pod heslem “opičí mor” nachází pouze pravidla dětské hry s žíněnkami. Ty se položí na opačnou stranu tělocvičny. Jsou vybráni 3-4 hráči (opice), kteří mají opičí mor (dobré je označit dresem). Ty pronásledují ostatní hráče po tělocvičně.

Pochyby o Okamurově tvrzení nemoci mají i odborníci. „Je to naprostá hovadina. Západonilská horečka je infekce zoonotická, jejím zdrojem jsou tedy zvířata, především koně a ptáci. Přenos z člověka na člověka je možný pouze teoreticky,“ řekl přednosta Kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno Petr Husa v rozhovoru pro Nový Deník. Virus je navíc šířen komáry. Na dotaz, zda zná nemoc opičí mor uvedl, že to nezná a nikdy tento termín neslyšel.

„Hlavním zdrojem jsou migrující ptáci. Je to jejich přirozená nákaza. Komáři, kteří virus přenášejí, upřednostňují ptáky. Člověka bodnou spíš z nouze, když ptáci zrovna nejsou,“ uvedla pro Nový Deník viroložka Hana Zelená ze Zdravotního ústavu v Ostravě s dodatkem, že migranti virus západonilské nepřenášejí.

Jedinou nemocí, která by mohla s opičím morem souviset, jsou opičí neštovice, které se vyskytly v Británii, kde si ji přivezli pacienti z Nigérie.

Zprávy - další články

Doporučujeme