Topná sezona letos začala o deset dní dříve. Ohřejí se ale jen někteří

13. září 2017·Zprávy·Redakce

Topná sezona letos začala v Česku o zhruba deset dní dříve než loni. ČTK to dnes sdělil mluvčí Teplárenského sdružení ČR Pavel Kaufmann. Tradičně se podle něj nejdříve začalo topit na západě Čech a ve výše položených oblastech. Na jižní Moravě a dalších teplejších regionech se naopak počítá se zahájením vytápění až po tomto víkendu.

Topná sezona podle vyhlášky ministerstva průmyslu trvá od začátku září do konce května. Vytápění je možné přerušit nebo omezit dříve, pokud průměrná venkovní teplota vystoupí dva dny po sobě nad 13 stupňů a nečeká se ochlazení.

“V minulých letech to bylo sice v září pravidlem, podle aktuální předpovědi to ale letos zatím neočekáváme. Po letech zase přišlo teplotně průměrné září,” uvedl dnes ředitel sdružení Martin Hájek.

Ceny se začátkem nového topného období podle Kaufmanna teplárny zpravidla nemění. “Nové ceny tepla bývají od 1. ledna a na příští rok se začínají kalkulovat až na konci října podle aktuálních cen vstupů – to je paliva, vody, energií, mezd a dalších,” řekl mluvčí.

Uvedl, že podle ceníku předběžných cen tepelné energie, který každoročně zpracovává Energetický regulační úřad, se letos průměrná cena tepla proti minulému roku snížila z 584 korun za gigajoule (GJ) na 573 Kč/GJ. “Spotřeba tepla je zatím o několik procent vyšší než loni. Může za to zejména leden, který byl letos mimořádně chladný,” podotkl mluvčí.

Sdružení připomnělo, že z tepelných zdrojů mimo byt a z tepelných soustav je teplem v ČR zásobováno podle loňského šetření Českého statistického úřadu přes 1,6 milionu domácností, tedy dvě pětiny bytů. Průměrná čtyřčlenná domácnost v bytovém domě v Česku podle dřívějšího vyjádření sdružení ročně spotřebuje na vytápění bytu a ohřev vody 25 GJ tepla.

Teplárenské sdružení ČR bylo založeno v roce 1991, jeho členové zásobují teplem dálkově 1,2 milionu domácností, v nichž žije přes tři miliony obyvatel. Teplo dodávají i průmyslovým podnikům, školám, nemocnicím nebo úřadům.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme