Úspěch po 23 letech! Martin Macík vyhrál poprvé od Lopraise Rallye Dakar

19. ledna 2024·Zprávy·Redakce

Martin Macík (Zdroj: Profimedia)

Tohle je úspěch, na který česká ralley čekala opravdu dlouho. Martin Macík ovládl kategorii kamionů na Rallye Dakar a postaral se o první český triumf od roku 2001, kdy vyhrál naposledy Karel Loprais (†72). Na druhém místě navíc skončil synovec šestinásobného vítěze Aleš Loprais.

V páteční a závěrečné etapě si druhý úspěch si druhý dílčí úspěch připsal Loprais. Druhý Jaroslav Valtr starší a Macík dojel o šest minut později, než Loprais. Macík měl ale v průběžném pořadí náskok víc než dvě hodiny. Bezpečně tak kontroloval životní výsledek. Loprais byl loni nejlépe druhý a Loprais třetí v roce 2007. Oba jezdci si tak vylepšili svá maxima.

Automobilový jezdec Martin Prokop obsadil na Dakaru 5. místo a vylepšil své osobní i české historické maximum na slavné soutěži v kategorii. Mezi motocyklisty skončil desátý Martin Michek, který si tak vyrovnal nejlepší umístění z roku 2021 a zároveň české. Z vítězství se radovali Španěl Carlos Sainz.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Martin Macík Jr. (@martinmacikjr)

Jednačtyřicetiletý Prokop byl dosud na Dakaru nejlépe dvakrát šestý, naposledy loni. Ve čtvrteční etapě se posunul na průběžně 5. pozici a tu dnes udržel. Za nejrychlejším Loebem, jenž neúspěšně útočil na celkově druhé místo a nakonec skončil třetí, zaostal o 10:46 minuty.  „Vypadá to skutečně na desáté místo a vyrovnání českého rekordu na Dakaru. Je to magické, ani jsem v to nedoufal. Sice jsem měl v etapě menší pád, ale jel jsem tak, aby tempo vyhovovalo a hlavně abych to někde nezahodil,“ řekl Michek.

 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme