V Belgii zadrželi dalšího podezřelého z terorismu

9. dubna 2016·Zprávy·Redakce

Sobota byla ve znamení razie v bruselské čtvrti Etterbeek. A přiznání Mohameda Abriniho. Je skutečně "mužem v klobouku" z letiště!

Mohamed Abrini, který byl dnes obviněn z účasti na terorismu, se vyšetřovatelům přiznal, že je oním “mužem v klobouku” zachyceným na videu z bruselského letiště krátce před březnovým sebevražedným atentátem. Oznámila to belgická prokuratura. Belgický občan Abrini je klíčový podezřelý při odhalování strůjců atentátů z 22. března v Bruselu a z loňského listopadu v Paříži, které si celkem vyžádaly 162 obětí a stovky zraněných.

V bruselské čtvrti Etterbeek se v sobotu konala rozsáhlá policejní razie, která se soustředila na zatím neupřesněnou budovu. Podle listu Le Libre jde o skladiště, agentura Reuters hovoří o obytném domě s obchodem v přízemí. Na místě bylo asi 50 policistů, obyvatelé okolních domů byli evakuováni. Důvod razie zatím není jasný.

Na místo dorazili podle svědků kromě zásahové jednotky také členové elitních odstřelovačů a pyrotechnici. Ti však místo zásahu krátce po 14:00 SELČ opustili.

V pátek dopadli policisté celkem šest lidí včetně Mohameda Abriniho hledaného v souvislosti s loňskými listopadovými atentáty v Paříži.

Muž, kterého speciální jednotka belgické policie zadržela v pátek pozdě večer, je podle belgického listu De Standaard Bilal El Makhoukhi, kterého belgický soud loni poslal na pět let do vězení kvůli členství v radikální islamistické organizaci Sharia4Belgium (Šaría pro Belgii). Muž se prý ale dostal na svobodu předčasně. O důvodu propuštění se média nezmiňují.

Belgická prokuratura se chce k zadržení šestého muže vyjádřit ještě dnes v sobotu na tiskové konferenci.

Jeden ze zadržených se podle DPA zdržoval dříve v Německu. Loni v říjnu pro něj do jihoněmeckého Ulmu přijel Salah Abdeslam, pravděpodobně jediný přeživší přímý účastník listopadových útoků v Paříži, které si vyžádaly 130 obětí. Abdeslam prý pak muže odvezl do Belgie.

 

FOTOGALERIE: Svět je v šoku z útoků v belgickém Bruselu!

ČR varuje před cestou do Belgie, metro a letiště v Praze zvyšují bezpečnost!

 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme